Na osnovu Lokalnog akcionog plana zapošljavanja opštine Negotin za 2017. godinu i zaključenog Sporazuma o uređivanju međusobnih prava i obaveza u realizaciji programa ili mera aktivne politike zapošljavanja za aktuelnu godinu između Nacionalne službe za zapošljavanje i opštine Negotin, 19. juna Opština i NSZ raspisali su Javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencija za samozapošljavanje. Sa po dva miliona dinara iz opštinskog i republičkog budžeta, biće omogućeno samozapošljavanje oko dvadesetak lica sa evidencije NSZ

 

Subvencija za samozapošljavanje namenjena je nezaposlenim licima koja su  na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje –Ispostave u Negotinu i koja imaju završenu obuku za započinjanje sopstvenog posla. 

Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se u jednokratnom iznosu od 180.000 dinara, odnosno 200.000 dinara u slučaju samozapošljavanja viškova zaposlenih ili 220.000 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos. 

Nezaposleni koji ostvari pravo na subvenciju za samozapošljavanje u obavezi je da obavlja registrovanu delatnost i izmiruje obaveze po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci, počev od dana otpočinjanja obavljanja delatnosti. 

Pravo na subvenciju može se ostvariti i udruživanjem više nezaposlenih, osnivanjem privrednog društva radi samozapošljavanja. Ukoliko se više nezaposlenih udruži, u skladu sa zakonom, svako lice pojedinačno podnosi zahtev za samozapošljavanje i ostvarivanje prava na subvenciju od 180.000 dinara, odnosno 220.000 dinara u slučaju kada su podnosioci zahteva osobe sa invaliditetom.

U slučaju da se dva i više lica iz kategorije viškova zaposlenih udruži radi osnivanja privrednog društva, u skladu sa zakonom, ukoliko osnivači zasnivaju u njemu radni odnos subvencija se odobrava u jednokratnom iznosu od 200.000 dinara po korisniku, a ukoliko se u roku od tri meseca od dana uplate sredstava dostave dokazi kumulativno o utrošku odobrene subvencije i najmanje 20% iznosa sredstava dodeljenih po osnovu otpremnine, korisniku se može odobriti dodatnih 40.000 dinara u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima za ovu namenu za 2017. godinu.  

Nacionalna služba pre uključivanja u program izvršiće proveru ispunjenosti zakonskih i uslova ovog javnog poziva za nezaposleno lice.

Kada je reč o uslovima za podnošenje zahteva, pravo na subvenciju za samozapošljavanje mogu da ostvare lica za obavljanje delatnosti koje se ne finansiraju, prema spisku delatnosti koji je sastavni deo javnog poziva; za obavljanje poslova/delatnosti za koje je rešenjem o invalidnosti ili rešenjem o proceni radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja utvrđeno da osoba sa invaliditetom ne može da ih obavlja; za osnivanje udruženja; ako je lice ostvarilo pravo na isplatu novčane naknade u jednokratnom iznosu za samozapošljavanje i ako je već koristilo subvenciju za samozapošljavanje, koja je delom ili u celosti finansirana sredstvima NSZ. 

Pravo na dodelu subvencije za samozapošljavanje nezaposleno lice može da ostvari pod uslovom da se nalazi na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe - Ispostava Negotin, da je završilo obuku iz preduzetništva po planu i programu obuke u organizaciji NSZ ili druge odgovarajuće organizacije, da je  izmirilo ranije ugovorne i druge obaveze prema Nacionalnoj službi, osim za obaveze čija je realizacija u toku, ukoliko iste redovno izmiruje i u dozvoljenom okviru opredeljenog iznosa za de minimis državnu pomoć u tekućoj fiskalnoj godini i prethodne dve fiskalne godine, u skladu sa Uredbom o pravilima za dodelu državne pomoći. 

U toku trajanja Javnog poziva nezaposleno lice može samo jednom podneti zahtev za dodelu subvencije za samozapošljavanje, a od dokumentacije koja se podnosi NSZ potrebni su:

- popunjen zahtev sa biznis planom na propisanom obrascu NSZ;

- dokaz o završenoj obuci, ukoliko nije završena u organizaciji NSZ;

- obaveštenje podnosioca zahteva o ranije primljenoj državnoj pomoći male vrednosti, na propisanom obrascu Nacionalne službe;

- dokaz o vlasništvu poslovnog prostora, ukoliko podnosilac zahteva raspolaže istim kao i dokaz o vlasništvu opreme, ukoliko podnosilac zahteva raspolaže istim.

U slučaju kada je podnosilac zahteva osoba sa invaliditetom, potrebno je dostaviti i rešenje o invalidnosti ili proceni radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja.

Zahtev sa biznis planom, u dva primerka, podnosi se Nacionalnoj službi za zapošljavanje – Ispostava Negotin, neposredno ili putem pošte, na propisanom obrascu koji se može dobiti u Nacionalnoj službi za zapošljavanje – Ispostava Negotin ili preuzeti sa sajta Nacionalne službe - www.nsz.gov.rs

Poslednji rok za podnošenje zahteva sa biznis planom, po javnom pozivu od 19. Juna, ističe 19. avgusta ove godine. 

Sutra na portalu ES objavljujemo uslove učešća na Javnom pozivu za realizaciju programa stručne prakse u 2017. godini, za čiju je realizaciju iz budžeta Opštine Negotin obezbeđeno milion dinara. 

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

00 # z 20-06-2017 09:31
Bacanje pare iz opstinskog budzeta....
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com