Većinom glasova 32 od prisutna 42 odbornika na 38.sednici Skupštine opštine Negotin usvojena je odluka o izmenama i dopunama odluke o budžetu za ovu godinu.

Budžet opštine Negotin, drugim po redu rebalansom, uvećan je za 13.822.000 dinara, odnosno za 1,09 odsto, u delu sopstvenih izvora, kao i za 30.436.000 dinara, ili 10,12 odsto iz drugih izvora finansiranja. Razlozi drugog rebalansa budžeta su unošenje sredstava po Završnom računu budžeta za 2016.godinu, promene koje proističu iz potrebe pokretanja postupka likvidacije Zavoda za urbanističko planiranje i projektovanje, ali i potrebe da se izmeni plan kapitalnih investicija.

Razlog za izradu rebalansa je i potreba za planiranjem sredstava za rekonstrukciju Daničićeve ulice za koju je 50 odsto sredstava iz budžeta opštine i 50 odsto od Ministarstva privrede Republike Srbije i izmena nekih projekata koji su bili predviđeni osnovnom Odlukom o budžetu za 2017. godinu prikazanih u tabelarnom pregledu kapitalnih projekata. Zatim, razlog za donošenje drugog rebalansa je i izmena statusa ranijeg indirektnog korisnika budžeta tj. Zavoda za urbanističko planiranje i projektovanje. Zbog velikog broja pristiglih sudskih rešenja, zbog ujeda pasa lutalica i velikih rashoda budući da imaju visoki trend rasta po ovom osnovu i mogu ozbiljno da ugroze izvršenje budžeta i likvidnost opštine Negotin to smo pristupili povećanju konta novčanih kazni i penala po rešenju sudova”, istakla je za skupštinskom govornicom Valentina Đuričić, šef odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administaciju.


Rebalansom budžeta uvećana je i tekuća budžetska rezerva za četiri odsto, odnosno za 30.670.000 dinara. Uvećana su i sredstva po osnovu naknada za ujede pasa lutalica i to za 10 miliona dinara.

Da je trend povećanja naknada za ujede u stalnom porastu upozorio je i ovlašćeni revizor prilikom analize završnog računa opštine za 2016. godinu. Problematika je znatno kompleksnija ako se uzme u obzir i činjenica da kod ujeda pasa ima i dosta zloupotreba, pa nadležni razmatraju da se u toj oblasti uvede rigoroznija kontrola i dodatna veštačenja.

Radi se o tome da smo i prošlu godinu završili sa milionskom odštetom građanima za ujede pasa, a ove godine, u ovih prvih šest meseci potrošeno je čak 20 miliona dinara za naknade po osnovu ujeda pasa, a ko zna koliko će tek biti do kraja godine. To je jedan veliki problem u Negotinu i zato je ta stavka budžeta morala da bude povećana, jer znamo da će toga još biti. Preduzeli smo niz mera kako bismo smanjili sumu koja se daje na ime odštete, a koliko ćemo u tome uspeti, to ćemo tek videti“, istakao je novinarima dr med Ljubisav Božilović, predsednik Skupštine opštine Negotin.

Odbornici su većinom glasova usvojili i Odluku o subvencionisanju linijskog prigradskog prevoza putnika na teritoriji opštine Negotin. Kako je, ističu nadležni, praksa pokazala da su prihodi prevoznika od prodatih karata za prevoz, u proteklom jednogodišnjem periodu neznatni, lokalna samouprava je došla do zaključka da prevoz koriste građani posebno osetljivog socijalnog statusa, pa su rešili da svim građanima omoguće besplatan linijski prevoz.

Radi se o tome da opština faktički plaća taj prevoz, a onda kada prevoznik naplati ove karte, onda mi umanjujemo to plaćanje za iznos vrednosti naplaćenih karata. Međutim, to je toliko mala suma, da smo odlučili da opština sve to subvencioniše, tako da građani imaju kvalitetan prevoz besplatno”, rekao je medijima dr med Ljubisav Božilović, predsednik Skupštine opštine Negotin.

Razmatrane su i usvojene odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave za 2015. godinu, zatim prestanku funkcije delova puta i Odluka o pristupanju izradi Lokalnog akcionog plana za mlade.

Većinom glasova usvojeno je i rešenje o davanju saglasnosti na prvu izmenu i dopunu Programa poslovanja JKP „Badnjevo“ Negotin za 2017. godinu, zatim rešenje  o obrazovanju komisije za koordinaciju inspekcijskog nadzora iz izvorne nadležnosti opštine Negotin i rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Statuta Doma kulture „Stevan Mokranjac“.

foto: Suzana M.Jovanović

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com