Sredinom nedelje švajcarski franak je ojačao na međunarodnim valutnim tržištima. Ekonomski analitičari tvrde da je to zbog uticaja geopolitičkih napetosti na korejskom poluostrvu koje su podstakle trgovce na kupovinu imovine kao vida najsigurnijeg ulaganja kapitala

 

Kakvo god da je tumačenje poznavalaca tržišta novca, činjenica je da je švajcarski franak pokazatelj odnosa tržišta prema riziku i obično jača u periodima pojačanih geopolitičkih tenzija. Tada je kupovina nekretnina po zakonima ekonomije najsigurniji vid ulaganja kapitala, što se upravo i dešava poslednjih meseci posebno, početkom avgusta. 

Juče je švajcarska valuta, u odnosu na protekle dve sedmice, najsnažnije skočila i to za 0,6 posto prema dolaru.

Dolar je oslabio i prema jenu, za 0,3 posto, na 109,94 jena.

A, sada reč dve i o domaćoj valuti i mnogima omiljenom evru. 

Dinar će danas ojačati 0,3 odsto prema evru i zvanični srednji devizni kurs biće 119,8180 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Evro danas košta 120,1784 dinara.

Dinar je na istom nivou prema evru kao pre mesec dana, a na godišnjem nivou je ojačao za 2,6 procenata. Od početka godine, dinar je prema evru ojačao za 2,7 posto.

Indikativni kurs dinara prema dolaru je oslabio 0,4 procenta, na 102,6062 dinara za jedan dolar.

Dinar je prema američkoj valuti jači za 2,7 odsto nego pre mesec dana, dok je na godišnjem nivou jači za 7,7 procenata. Dinar je prema dolaru ojačao od početka godine za 14,2 posto.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu od početka godine kupila ukupno 745 miliona evra i prodala 345 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa.

Najviša vrednost domaće valute prema evru bila je 4. avgusta, kada je kurs iznosio 119,7070 dinara za evro, a najniža je zabeležena 3. i 13. februara, kada je jedan evro koštao 124,0174 dinara.

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com