Izveštaj o izvršenju odluke o Budžetu za period do septembra tekuće godine čeka novu SO Negotin. Veliki deo novca otišao bi na kazne, naplata poreza ispod 50%.

 

Rebalansom je opredeljeno preko 30 miliona dinara iz budžetske rezerve za neplanirane troškove, više od dve trećine je već potrošeno. Od navedenog iznosa najveći deo otišao je na penale i novčane kazne po rešenju sudova i to u iznosu od 20 miliona dinara.

Takođe, uvidom u Izveštaj o izvršenju Budžeta brine slaba naplata izvornih prihoda, odnosno prihoda od poreza na imovinu, koji je ostvaren ispod 50% do septembra i nešto više od polovine naplaćenih Komunalnih taksi za isticanje firme. I porez na  imovinu i prihodi od taksi čine okosnicu svakog Budžeta, pa je njihovo slabo realizovanje i prouzrokovalo rebalans Budžeta.

Deo poreza na zarade i porez na imovinu, koji u čitavom iznosu ostaje lokalnoj samoupravi, osnovni su izvor prihoda i Opština bi morala da pronađe efikasnije načine kako bi ga naplatila u većem procentu.

U ovom trenutku stopa naplate je dosta niska zato što veliki broj građana radi na crno, a sa druge strane veliko je pitanje u kojoj meri i kome se naplaćuje porez na imovinu. 

Što se rahoda tiče, pored kazni i penala Budžet je imao troškove za plate i druge korisnike, kao i za namensku potrošnju opredljenu skupštinskim odlukama i komunalne investicije.  

Sam Budžet za 2017. kao i njegov rebalans nisu razvojni, tako da nije bilo predviđenih kapitalnih investicija koje bi potpomogle otvaranje novih radnih mesta za naše sugrađane. Dokle god Bužet bude restriktivan i opredeljen na puko preživljavanje bez investicija, sama opština ne može da očekuje stabilne izvore finansiranja niti ekonomski napredak.

Izveštaj o realizaciji Budžeta još uvek čeka svoje usvajanje jer je u međuvremenu SO Negotin raspuštena, a lokalni izbori su raspisani. Ostaje nam da sačekamo i vidimo da li će nova SO izglasati i usvojiti ovaj Izveštaj.

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

12 # Redakcija ES portala 02-12-2017 15:39
Poštovani,

Naša redakcija Vam duguje izvinjenje zbog greške u prethodno napisanom naslovu koji je i doveo do zabune. Hteli smo da prikažemo Izveštaj o realizaciji Budžeta koji je trebalo da se nađe na dnevnom redu SO Negotin, a u međuvremenu je SO raspuštena. Hvala na razumevanju i sugestijama. Još jednom veliko izvinjenje za zabunu koju smo izazvali.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
11 # Dimirije 01-12-2017 17:33
Koja skupština opštine?
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
11 # Posmatrac 01-12-2017 13:10
Raspustena Skupstina opstine Negotin usvojila izvestaj??
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com