Model dualnog obrazovanja usvojen je nedavno u Skupštini Srbije i počeće da se primenjuje od školske 2019/2020. godine. Eksperimentalno se već sprovodi u 49 škola širom zemlje.

Model dualnog obrazovanja, koji podrazumeva učenje kroz rad, primenjivaće se za obrazovne profile u trajanju od tri, odnosno četiri godine, kao deo srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja. Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je 200 kompanija ispunilo uslove i kriterijume za uključivanje u dualno obrazovanje koje za sada ima 19 profila.

Zakonom je propisano da učenik ima pravo na mesečnu naknadu za učenje kroz rad u neto iznosu od najmanje 70 odsto minimalne cene rada, koju isplaćuje poslodavac. Tokom učenja kroz rad kod poslodavca zabranjeni su diskriminacija učenika, fizičko, psihičko, socijalno, seksualno, digitalno i svako drugo nasilje, a zabranjeno je obavljanje opasnog rada za decu.

Ciljevi dualnog obrazovanja su obezbeđivanje uslova za sticanje, usavršavanje i razvoj kompetencija u skladu sa potrebama tržišta rada, doprinos jačanju konkurentnosti privrede Srbije, kao i omogućavanje zapošljavanja po završenom obrazovanju.

Predviđeno je, kaže ministar, i polaganje stručne mature za one koje posle dualnog obrazovanja žele da nastave školovanje, uključujući i studiranje.

U sistem dualnog obrazovanja u Srbiji značajna sredstva su uložile Nemačka, Austrija i Švajcarska koje već imaju uveden ovaj sistem praktične nastave kod poslodavaca.

Sa druge strane oni koji se protive ovakvom sistemu, tvrde da se na ovaj način samo obezbeđuje još jeftinija radna snaga poslodavcima. Nisko kvalifikovani radnici koji su traženi na Birou, za firme poput onih koje su u poslednjih nekoliko godina došle u Srbiju, ovim metodom dobiće još jeftiniju radnu snagu, tvrdi Mario Reljanović profesor radnog prava na Univerzitetu Union.

Postavlja se pitanje zašto bi neko tri ili četiri godine učestvovao u procesu rada da bi se osposobio za nešto za šta poslodavac inače troši jedan ili nekoliko radnih dana da bi osposobio neke druge zaposlene“- kaže Reljanović.

Struktura upisa učenika za obrazovne profile dualnog obrazovanja biće utvrđena u skladu sa potrebama privrede i mogućnostima daljeg školovanja, a u pripremi plana upisa učestvovaće i poslodavci.

Dualno obrazovanje se već primenjuje u 49 srednjih stručnih škola u Srbiji. Od 1. septembra đaci na smerovima tehničar za logistiku i špediciju, operater za preradu metala, oprerater za izradu nameštaja, modni krojač, elektrotehničar obnovljivih izvora energije, električar, mehaničar motornih vozila, industrijski mehaničar i bravar-zavarivač, kroz rad se osposobljavaju za buduće profesije.

Kako objašnjavaju iz Ministarstva, zainteresovanost kompanija da pruže podršku ovom modelu prevazišla je sva očekivanja, jer je više od 2.000 njih dostavilo izjave o nameri za saradnju sa školama i podršku učenicima koji će upisati ove profile.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin.

Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com