Kako bi izbegli zateznu kamatu od 16 odsto vlasnici nekretnina bi prvu ratu ovogodišnjeg poreza na imovinu trebalo da plate već 18. februara. Uobičajeni rok je prolongiran za dva dana zbog proslave Dana državnosti u Srbiji.

Ilustracija: Freeimages.com

Do srede, 18. februara, vlasnici nekretnina u Srbiji trebalo bi da plate prvu ovogodišnju ratu poreza na imovinu. Samo tako, neće morati da namiruju i kaznene poene koji se za kašnjenja zaračunavaju u vidu zatezne kamate od 16 odsto. Obveznici su dužni da ovaj namet izmire u visini poslednje, četvrte rate, kako je navedeno u rešenju iz prošle godine. 

U većini lokalnih samouprava u Srbiji, poreske obaveze građana za 2015. godinu biće uvećane. U Beogradu, na primer,  između 3 i 10 odsto, u Nišu će poreska zaduženja biti i veća od 10%, ali će saznajemo Novosađani porezu plaćati po cenama skoro identičnim prošlogodišnjim. 

U opštini Negotin povećanja poreskih zaduženja neće biti

Povećanja poreza za 2015. godinu u opštini Negotin neće biti, kažu u Lokalnoj poreskoj administraciji. Poreska zaduženja građana ostaju na nivou prošlogodišnjih,  a u nekim slučajevima biće i značajno manja. Evo i nekih primera.

Za vlasnike stanova i kuća u ekstra zoni iznosi poreza za 2015. ostaće na nivou prošlogodišnjih, a vlasnici poslovnog prostora imaće za 20% niže iznose. U prvoj zoni, u odnosu na 2014. godinu, vlasnici stanova imaće 15% manje poreze, za kuće 25%, a za poslovni prostor 30 %. U ostalim zonama opštine Negotin ove godine porezi će biti značajno smanjeni tvrde u Lokalnoj poreskoj administraciji. Saznajemo takođe da su u prvoj zoni cene smanjene od 15 do 30 odsto u odnosu na prošlu, 2014. godinu. 

Na području grada, koje ima ekstra i prvu zonu, cene  za stanove i kuće su iste, izuzev poslovnog prostora, koji se u prvoj, u odnosu na ekstra zonu, plaća po cenama i do 20% nižim.

Opština Negotin, od prošle godine, da podsetimo, ima pet zona. U gradu ekstra i prvu zonu, a drugom, trećom i četvrtom zonom obuhvaćene su mesne zajednice. Zone su, skupštinskom odlukom, određene i razvrstane prema komunalnoj opremljenosti upravo zbog utvrđivanja poreskih osnovica na imovinu. 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com