Elixir Prahovo svečanom akademijom u Domu kulture u Negotinu obeležio petogodišnjicu uspešnog rada na ovom području. Akademiji prisustvovali brojni gosti iz cele Srbije. 

 

Nakon neuspele privatizacije Industrije hemijskih proizvoda Prahovo 2008. godine i njenog poništenja 2012. godine, Agencija za privatizaciju je da bi izbegla likvidaciju kompanije pronašla novog strateškog partnera u Elixir Grupi. Društvo Elixir Prahovo, kao deo Elixir Grupe, osnovano je u januaru 2013. godine, a sa radom je počelo 01. februara 2013 godine.

U prvih 5 godina rada, u projekte i rekonstrukciju investirano je preko 42 miliona evra. Elixir Prahovo je 2013. godini zapošljavao oko 220 radnika, a danas oko 700. Uporedo sa brojem radnika i investicijama, rasla je i proizvodnja. U 2013. godini proizvedeno je samo 14.500 tona fosforne kiseline i 55.000 tona mineralnih đubriva različitih formulacija, dok je u 2017. godini proizvedeno 110.000 tona fosforne kiseline, 140.000 tona mineralnih đubriva, kao i 37.000 tona monokalcijum fosfata. 

Kompanija je rešila i dugogodišnji ekološki problem piritne izgoretine, a završena je i izgradnja prve faze skladišta fosfogipsa, koje je projektovano prema svim normama Evropskog i nacionalnog zakonodavstva, čime je omogućeno kontrolisano odlaganje ovog nusproizvoda i redukovan je uticaj na kvalitet svih aspekata životne sredine.

Eliksir Prahovo se opredelio za koncept održivosti u mnogim područjima svog poslovanja, podrazumevajući da osim ekonomskih parametara i socijalni, kulturni i ekološki aspekti moraju da budu uključeni u proces donošenja odluka, posebno kada su u pitanju dugoročni efekti po životnu sredinu. Društvena odgovornost i održivost, predstavljaju neodvojivi deo kulture naše kompanije kojom se rukovodimo kada su u pitanju dugoročne odluke u cilju stvaranja trajne vrednosti. S tim u vezi, naša poslovna strategija zasnovana je na osnovnim principima stvaranja i deljenja vrednosti sa svim interesnim grupama - dobavljačima, kupcima, poslovnim partnerima, društvenim zajednicama, što ujedno određuje i način na koji vodimo kompaniju.“, istakao je između ostalog Ljuba Stojčić, generalni direktor Elixira Prahovo i dodao da su ciljevi u budućem periodu, povećanje proizvodnje NPK đubriva na 300.000 tona godišnje, proizvodnju SSP/TSP-a na 100.000 tona godišnje, podizanje proizvodnje fosforne kiseline na 180.000 tona godišnje, kao i održavanje i unapređenje kvaliteta, povećanje efikasnosti procesa i ostvarivanje konkurentnosti na tržištu.

Elixir Grupa predstavlja i značajan oslonac razvoju lokalnih sredina u kojima rade. Pomažu mladima, razvoju infrastrukture, pospešuju akcije, brinu o ljudima sa kojima sarađuju. To čine godinama kao Elixir Grupa, a na tom putu, potvrdio je Branko Marković, zamenik generalnog direktora, sledi ih i Elixir Prahovo. 

Ljuba Stojčić, generalni direktor “Eliksir” Prahovo

Dolaskom u Prahovo, porodična Kompanija Elixir, vaspostavljene sve pozitivne vrednosti koje je IHP, u svojoj istoriji imala, donela je i svoje, utemeljene na najboljoj tradiciji uspešnog srpskog domaćina. Dobro je moto Elixira! Za ljude koji rade u Kompaniji, za partnere sa kojima sarađujemo, za lokalnu zajednicu u kojoj poslujemo i za Srbiju. Elixir je dobro za zemlju!“, rekao je na početku svog obraćanja Branko Marković, zamenik generalnog direktora Elixir Prahova, a nakon toga naveo da je Elixir Prahovo svesrdno pomaže sportskim klubovima, osnovnim i srednjim školama, pokrovitelj je tri značajna muzička festivala u Negotinu, „Mokranjčevih dana“, Festivala vlaške muzike “Gergina” i Vokalnog etno festivala mladih VEF, smotre izvornog narodnog stvaralaštva “Čučuk Stanini dani” u Sikolu. Elixir ima odličnu saradnju i sa mesnim zajednicama Prahovo i Radujevac, lokalnom samoupravom, ustanovama i institucijama sa teritorije opštine Negotin, učestvuje u humanitarnim akcijama i pomaže svima kojima je to neophodno.

Branko Marković, zamenik direktora “Eliksir” Prahovo

Svečanu akademiju svojim nastupima upotpunili su hor učenika Negotinske gimnazije kojim je dirigovala Danijela Marković, hor osnovne škole “Branko Radičević” pod upravom Eme Milošević i dečiji folklorni ansambl KUD “Stevan Mokranjac” pod vođstvom Miroslava Živanovića.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

015 # np 05-02-2018 20:06
bog te mazo....
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
014 # Miljan 05-02-2018 18:12
Svečana akademija??!!
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com