Odlukom o budžetu opštine Negotin za 2018. godinu, stalna budžetska rezerva planirana je u iznosu od 5.000.000, a tekuća od 30.000.000 dinara. Za nepuna četiri meseca, izvršni organ, koji odlučuje o korišćenju ovih sredstava, nekoliko puta je donosio rešenja o upotrebi sredstava budžetske rezerve, pa je tako do sada povučeno 2.000.000 stalne i 1.538.000 tekuće budžetske rezerve. 

 

Budžetska rezerva, deo je planiranih prihoda u budžetu koji se ne raspoređuju unapred, već se koriste za određene namene tokom budžetske godine. Zakon o budžetu definiše tekuću i stalnu budžetsku rezervu. Razlika između njih je ta što se sredstva tekuće budžetske rezerve koriste za neplanirane svrhe za koje nisu utvrđene aproprijacije ili za svrhe za koje se u toku godine pokaže da aproprijacije nisu bile dovoljne, dok se  stalna budžetska rezerva koristi za finansiranje rashoda na ime učešća Republike Srbije, odnosno lokalne vlasti, u otklanjanju posledica vanrednih okolnosti, kao što su zemljotres, poplava, suša, požar, klizišta, snežni nanosi, grad, životinjske i biljne bolesti, ekološka katastrofa i druge elementarne nepogode, odnosno drugih vanrednih događaja, koji mogu da ugroze život i zdravlje ljudi ili prouzrokuju štetu većih razmera. 

Iznos sredstava tekuće i stalne budžetske rezerve limitiran je Zakonom o budžetskom sistemu, a ti limiti iznose maksimalno 2% ukupnih prihoda i primanja od prodaje nefinansijska imovine za tekuću budžetsku rezervu, odnosno maksimalno 0,5% ukupnih prihoda i primanja od prodaje nefinansijska imovine za stalnu budžetsku rezervu. O korišćenju ovih sredstava odlučuje izvršni organ lokalne vlasti, koji je, kada je u pitanju opština Negotin, za nepuna četiri meseca nekoliko puta posezao za korišćenjem sredstava budžetske rezerve za određene namene, koje nisu planirane Odlukom o budžetu. 

Neplanirana vanredna situacija usled snega, uslovila je povlačenje sredstava iz stalne budžetske rezerve za izvršenje plaćanja prispelih računa za angažovanje radnih mašina za čišćenje snega. Kako planirana sredstva od 500.000 dinara nisu bila dovoljna, izvršni organ je doneo rešenje da se na ovu poziciju rasporedi i 2.000.000 dinara iz stalne budžetske reserve, i to je, za sada, jedina upotreba sredstava ove rezerve.   

Više puta izvršni organ je posezao za sredstvima tekuće budžetske rezerve, za različite namene. zbog nedovoljno planiranih sredstava za isplatu jubilarnih nagrada zaposlenima, iz tekuće rezerve povučeno je 200.000 dinara, 240.000 dinara tekuće rezerve iskorišćeno je za plaćanje  troškova smeštaja ekipe koja je u našoj opštini realizovala projekat „S Tamarom u akciji“, dok je na poziciju službenih putovanja u inostranstvo prebačeno dodatnih 400.000 dinara, o čemu je portal EAST SIDE već pisao. U dva navrata sredstva budžetske rezerve korišćena su na osnovu zahteva za dodatnim sredstvima OŠ “Branislav Nušić” iz Urovice. Ovoj školi je najpre odobreno 35.000 dinara na poziciji otpremnine i pomoći, za troškove sahrane preminulog radnika, a nakon toga i 220.000 dinara za izmirenje duga po računima iz 2016. godine i troškove postupka sa AD „Žitopromet“ Zaječar. Kako nezvanično saznajemo dug je u 2016. godini nastao pošto škola nije uplaćivala užinu AD „Žitopromet“, pa je došlo do sudskog postupka, a nakon škola, odnosno lokalna samouprava, je morala da plati i dug za užinu i sudske troškove. I Osnovnoj školi “Stevan Mokranjac” iz Kobišnice odobrena su dodatna sredstva povučena iz tekuće budžetske rezerve i to za naknadu troškova parničkog postupka protiv Milice Sebić iz Negotina, u iznosu od  181.000 dinara.

Dodatna  sredstva iz tekuće rezerve odobrena su i za  plaćanje kazni za kašnjenje odnosno za isplatu kamate po ugovoru izvođaču radova na adaptaciji objekta MZ Radujevac, DOO “Tehnogradnja Monting” Brestovac Bor, u iznosu  od  140.000, a MZ Urovica za namirenje potraživanja izvršnog poverioca Bojana Dinulovića iz Urovice prema izvršnom dužniku i naknade troškova nastalih tokom sprovođenja izvršenja i vođenja izvršnog postupka pred javnim izvršiteljem, odobrena su dodatna sredstva u iznosu od 122.000 dinara, koja su takođe povučena iz tekuće rezerve.

Kada se podvuče crta, za nepuna četiri meseca ove godine od 30.000.000 dinara, koliko je planirano u tekućoj budžetskoj rezervi, do sada je povučeno 1.538.000 dinara. 

Sva rešenja o upotrebi sredstava stalne i tekuće budžetske rezerve objavljena su u Službenom listu opštine Negotin i dostupna na uvid građanima. 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com