Voćke u Krajini, posle zimskog perioda, u dobrom stanju
Autor Jovanka StanojevićPoljoprivredni stručnjaci upozoravaju da je poslednji trenutak za plavo prskanje i rezidbu u voćnjacima koji su veoma važni u susret početku vegetacije.
Posle zimskog perioda koji nisu obeležili mrazevi i ekstremno niske temperature , voćke su u dobrom stanju, što upućuje na zaključak da će sezona biti uobičajena. Nenad Ilić, stručni saradnik za zaštitu bilja u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi za Borski okrug u Negotinu, poručuje da je poslednji trenutak da se obavi plavo prskanje, jer su koštičave voćke u fazi bubrenja, baš kao i jabučaste i da su već na pragu vegetacije. Kako bi im se obezbedio nesmetan razvoj veoma je važno da poljoprivredni proizvođači poštuju preporuke savetodavaca.
"Svi oni poljoprivredni proizvođači koji nisu, treba obavezno da obave rezidbu u svojim voćnjacima i da iznesu grane i grančice iz zasada, jer one predstavljaju izvor infekcije za sledeću vegetacionu sezonu. Posebno treba da obrate pažnju i uklone mumificirane plodove koštičavog voća, šljive, kajsije, breskve, jer je prethodna godina bila specifična i bilo je mnogo monilija ploda, koje treba izneti i uništiti spaljivanjem", poručuje Ilić.
(Monilija može biti veoma opasna bolest za svo koštičavo voće. Monilija dolazi kao uzročnik truleži ploda ali i sušenja mladica sa cvetovima.)
Uz rezidbu, koja je veoma važna ide i plavo prskanje kako bi se predupredile bolesti i uklonili mogući izvori infekcija u voćnjacima. Izbor je solidan, pa ima i mnogih kombinacija za zaštitu plavim prskanjem.
"To su preparati na bazi bakra uz kombinaciju sa preparatima na bazi mineralnih ulja. Na tržištu se mogu naći već pripremljene kombinacije kao što su plavo ili bakarno ulje. Količina vode zavisi od starosti zasada, ali je uobičajena od 500 do 1000 litara. Suština je da se biljka okupa i dezinfikuje".
Prema rečima Nenada Ilića, stručnog saradnika za zaštitu bilja u PSSS Negotin voće se nalaze u dobrom stanju i treba očekivati jednu, po rodu, uobičajenu i normalnu godinu.