Nakon početnog rigolovanja, odnosno neophodne pripreme zemljišta a potom bušenja bunara potrebnih za snabdevanje sistema za navodnjavanje voćnjaka, firma NTS FOOD privodi kraju i postavljanje stubova i ostale prateće protivgradne opreme.  Upravo je izgradnja modernog voćnjaka u katastarskoj opštini Bukovče jedna od investicija koja je obeležila početak 2015. godine.

Postavljanje stubova za sistem protivgradne zaštite (foto: ntsfood.rs)

"Investicija je krenula početkom godine, nakon dobijanja saglasnosti na investiciona ulaganja od strane Ministarstva poljoprivrede i životne sredine. Nakon analize zemljišta radili smo đubrenje terena, a potom rigolovanje. Paralelno sa tim počeli smo sa izradom projektno-tehničke dokumentacije, kao i izradom dva istražna eksploataciona bunara za potrebe vodosnabdevanja zalivnog sistema preduzeća NTS FOOD." - rekao je za ES portal, direktor firme NTS FOOD, Miloš Trokić.

Razgovor sa direktorom firme NTS FOOD, Milošem Trokićem

Firma NTS FOOD zakupila je 14,496 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na period od 20 godina. Za ovu godinu je planirano podizanje voćnjaka na površini od 10,1 hektar, a kako nam je direktor ove firme saopštio planovi su da se vremenom površina pod jabukama postepeno povećava. NTS FOOD DOO osim ovog projekta ima u planu i ulaganje u savremenu hladnjaču za skladištenje jabuka u "ULO" atmosferi, skladišnog kapaciteta od 2.000 tona i 160 tona NA. 

Reč je o ozbiljnim planovima za buduća ulaganja u ovu poljoprivrednu granu, a saopšteno nam je da će ove godine biti zasađeno 42.000 sadnica i da će biti zastupljene sledeće sorete jabuka: Greni Smit (10.000), Gala (11.000), Crveni Delišes (13.000) i Breburn (8.000). 

"Sadnice i kompletne opreme za protivgradnu zaštitu i navodnjavanje, kao i prateća mehanizacija kupljene su od Delta Agrara čiji smo kooperant. Kada je u pitanju sadni materijal reč je o visoko kvalitetnom sadnom materijalu magnum 5+ i KNIP 7+. Jabuka će biti sađena na gustom sklopu na razmaku 3,2 x 0,8 metara što obezbeđuje da na jednom hektaru bude od 3.900 do 4.000 biljaka. Pun rod se dostiže u 5. godini, a očekujemo prinos od 60-70 tona od čega bi 80% trebalo da bude rod prve klase."

U voćnjaku će raditi pored inženjera poljoprivrede i poljoprivredni tehničar.

Ovaj savremeni voćnjak biće podignut i organizovan po italijanskoj SUD TIROL tehnologiji, što potvrđuje konstataciju da je reč o jednom od najmodernijih voćnjaka na teritoriji Republike Srbije.

Rigolovanje zemljišta (foto: ntsfood.rs)

 

Bušenje bunara (foto: ntsfood.rs)

 

Postavljanje stubova za sistem protivgradne zaštite (foto: East Side)

 

Postavljeni stubovi za sistem protivgradne zaštite (foto: East Side)

Postavljanje stubova za sistem protivgradne zaštite:

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

01 # sloba 02-11-2016 20:37
zakupili 15000 ha drzavnog zemljista na 20 godina, a podigli 10 ha vocnjaka, ovo bi u nekoj uradjenoj drzavi zvučalo kao dobra šala, mora da su mu neki od nasih postenih političara iza ledja i pune dzepove, a sirotinja i posten narod ispasta.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
08 # Ivan 30-04-2015 20:36
Baš volim da vidim da se nešto događa u Negotinu na ekonomskom planu odnosno da se novac investira u nešto kao što je voćnjak i hladnjača.Pozitivno i podržavam kada bi se uložilo u još neki vid proizvodnje recimo drvoprerađivačka, metalska itd da imaju ljudi gde da se zapošljavaju da se recimo oživi nekako mlekara ili recimo farme "Krajina vino" odoh ja daleko ma bitno je da se radi
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com