Banke u Srbiji posluju duplo profitabilnije od svojih konkurenata u zapadnoj Evropi! Keš krediti u bankama u Srbiji najnepovoljniji i u regionu. Upravo iz ovog razloga proizilazi činjenica koja ne treba da iznenadi a to je da najveći broj banaka ne napušta region.

Ilustracija: East Side

Uprkos recesiji, povećanoj nezaposlenosti, slaboj kupovnoj moći stanovništva, pa čak i brzorastućem broju teško naplativih kredita banke u Srbiji posluju sa izuzetnom profitabilnošću. Kamate u Srbiji su među najvišima u regionu, što je verovatno jedan od razloga za vrlo slabo interesovanje ljudi za novo zaduživanje, iako tome verovatno znatno više doprinosi nesigurnost radnog mesta zbog sve veće nezaposlenosti i realni pad zarada, koji većini ne ostavlja prostora za bilo kakav kredit. Najveća razlika u kamatama između Srbije i regiona vidi se kod keš kredita. Dok se kod nas kamate kreću od 18 do čak 26% na ove pozajmice, Slovenci plaćaju od 7 do 9%, Hrvati od 8 do 10%, a Crnogorci od 11 do 12%.

Ilustracija: East Side

Dakle, iako je sve manje onih koji se odluče za nova zaduživanja, banke imaju odlično "prolazno vreme" odnosno veoma dobar profitabilni bilans. Uzmimo za primer i zvaničan podatak o odličnom poslovanju banaka u Srbiji i prve četiri banke po ostvarenom profitu na teritoriji Srbije: Unikredit (5,46 milijardi dinara), Rajfajzen (5,23 milijarde), Komercijalna banka (4,78 milijardi) i Prokredit (dve milijarde dinara). Ukupno, prvih pet banaka je zaradilo čak 24,27 milijardi dinara, odnosno oko 207 miliona evra.

Nastaviće se...

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com