Kada je u pitanju Negotinska Krajina ovo više nije vest već svakodnevnica. I prethodne nedelje veliki broj imigranata prolazio kroz Negotin i okolna sela ne bi li zatražilo azil u Srbiji. 

Ilustracija: Facebook/Azil u Srbiji

Sve češće u Negotinu se mogu videti imigranti koji se u više kolona upućuju ka autobuskoj stanici ili ka taksistima ne bi li nastavili svoje putešestvije dalje. Kako saznaje ES portal, imigrantima je potrebna dozvola, odnosno odobrenje nadležnih da se u određenom roku jave u prihvatnim centrima za azilante. Uz tu takozvanu dozvolu, oni ne tako retko odlaze do prvog taksiste i traže vožnju do gradova u kojima je potrebno da se jave.

Kako nam je rekao taksista, koji je želeo da ostane anoniman, tokom prethodnih noći bio je u situaciji da razgovara sa imigrantima koji su želeli da ih preveze do Beograda.

"Njih petoro mi je zakucalo na prozor automobila i zatražilo vožnju do Beograda. Nisam prihvatio i ako su imali potrebnu dokumentaciju, a glavni razlog mog odustajanja bilo je njihovo cenkanje. Prosečna tarifa do našeg glavnog grada je između 110 i 120 eura, a oni su pravdajući se da nemaju novca želeli da ih vozim za 90 eura, što sam ja odbio. Pa mi naše ljude vozimo za 120 eura, a oni "tvrde pazar". Jednostavno je neisplativo a i nije mi ni nužno da sam sebi stavljam određeni rizik kada su u pitanju osobe koje ni ne znam." 

Prošle nedelje, tokom Majskih svečanosti u Negotinu, naročito u večernjim satima, mogle su se uočiti grupe imigranata koje su šetale gradom i prilazili taksistima tražeći vožnju do Beograda i drugih gradova. Imigranti su postali svakodnevnica u okolnim selima Negotina, poput Kobišnice i Bukovča a nakon kraće pauze upućuju se ka policijskoj stanici gde se i sami jave ne bi li zatražili azil u Srbiji. Najčešće dolaze preko granice sa Bugarskom iz dalekih zemalja u kojima su ratovi jedan od uzroka njihovog masovnog ilegalnog bežanja. 

"Ja imam 18 godina i u mojoj zemlji je rat. Svim muškarcima daju oružje u ruke i prosto nas prisiljavaju na ratovanje. Ja ne želim da izgubim život i krenuo sam u beg od zla. Sve što tražim je normalan život. U Srbiji nemamo problema dok u Bugarskoj nisu baš prijateljski nastrojeni." - ukratko nam je rekao vidno umoran mladić na samom ulasku u Negotin. On nas je upitao koliko im je još preostalo pešačenja do policijske stanice, na šta smo mu kratko odgovorili da su blizu. On se zahvalio i nastavio svoje dugo putovanje iz Sirije.  

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com