Zajednička operacija “Dunav 2017” u organizaciji DCAF programa granične bezbednosti okupila je u Kladovu policijske službenike sedam zemalja koji su kontrolisali granični sektor prema Bugarskoj na području Borskog, Zaječarskog i Pomoravskog okruga.

Učesnici policijske operacije "Dunav 2017", foto: S.M.Jovanović

Policijski službenici iz Srbije sa kolegama iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, ali i Austrije, Albanije i Moldavije tokom proteklih deset dana zajednički su kontrolisali vozila i putnike sa ciljem otkrivanja ilegalnih migranata, krijumčarenja i ostalih prekograničnih kriminalnih radnji.

Na šest punktova na područjima koje pokrivaju Policijske uprave u Boru, Zaječaru i Jagodini kontrolisano je 1.326 osoba i 851 vozilo.

Obezbedili smo tokom ove operacije i dodatne policajce u ovom regionu, čime smo ojačali prisustvo na posmatranom području, a rezultati sami govore da je ovo područje dobro pokriveno i od strane policijskih uprava koje deluju na ovim prostorima. U akciji smo, inače, otkrili jedan falsifikat dozvole, jedno falsifikovano putno osiguranje i 5.300 paklica cigareta bez akciznih markica. Privremeno smo oduzeli 12 vozila, od kojih je jedno otkriveno u akciji falsifikovanja isprava, dva u akcijama krijumčarenja cigareta, a devet na osnovu različitih prekršaja. Uz to smo zaplenili i 4.300 evra, a protiv tri osobe su podnete krivične prijave“, kaže Rok Derenčin, predstavnik DCAF, Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga.

Policija sedam zemalja u zajedničkoj operaciji, foto: Uprava granične policije MUP Srbije

Združene policijske patrole iz sedam zemalja kontrole su vršile na punkovima: Milutinovački most, na raskrsnici puta Kladovo-Negotin-Miloševo, kao i na raskrsnici puta Zaječar-Negotin-Jasenica.

Policajci iz Srbije, regiona bivše Jugoslavije, ali i Albanije, Moldavije i Austrije kontrolisali su i pravce prema Jagodini, kao i na punktovima: Boljevac-Paraćin kod sela Lukovo i Knjaževac-Svrljig na Niškom putu i to na izlazu iz Knjaževca.

Združene snage vojske i policije su pokrile celo ovo područje prema državnoj granici sa Bugarskom, tako da, kažemo, ni ptica u letu ne može preleteti, a i sami vidite da je broj ilegalnih migranata drastično opao. Zadovoljni smo efektima ove zajedničke operacije “Dunav 2017” jer nije cilj ostvariti dobar rezultat, već je važnija razmena iskustva policijskih službenika stranih zemalja sa našima, tako da ovu akciju ocenjujemo kao uspešnu i nadamo se i daljoj saradnji sa DCAF i ostalim organizacijama. Tu smo i da prenesemo poruku da kriminal ne može da pobedi ni državu ni policiju”, kaže policijski savetnik Milenko Vukadinović, šef Odseka za suzbijanje prekograničnog kriminala Uprave granične policije.

Policijski par, specijalno obučen da traga za narkoticima, u akciji, foto: Uprava granične policije MUP Srbije

U zajedničkoj operaciji “Dunav 2017”, osim gostiju iz inostranstva, učestvovali su srpski policijski službenici Uprave granične policije, i to Regionalnog centra granične policije u Bugarskoj i Regionalnog centra granične policije prema Rumuniji – jug, zatim Policijskih uprava u Boru, Zaječaru i Jagodini, ali i službenici Ministarstva finansija, Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina, Komanda Združenih snaga Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zajednička akcija  policije sedam zemalja na ovom području organizovana je sa jasnim ciljem da se prvenstveno razmene znanja, jer bez obzira na tehničke kapacitete i opremljenost policije, a evidentne su razlike od države do države, najznačajnija su, kažu organizatori operacije “Dunav 2017”, međusobna iskustva koja vam u direktnom kontaktu prenose upravo - kolege.

Operacija je u prvom redu bila preventivna, pa represivna i usmerena na smanjenje kriminalnih radnji u pograničnim oblastima, u prvom redu ilegalnih prelazaka granice, pa krijumčarenja cigareta i droge zbog kojih je u akciji učestvovao i policijski pas, specijalno obučen za otkrivanje svih vrsta narkotika, koji je u jednoj kontroli uspešno otkrio i vozilo koje je narkodilerima služilo za prenošenje droge.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com