Sindikat srpske policije (SSP) i Policijski sindikalni pokret (PSP) nedavno su u velikoj sali Skupštine opštine Negotin, priredili zajednički sastanak na kojem su, između ostalog, utvrdili i polazišta za dalji zajednički nastup oba sindikata na lokalno-regionalnom nivou.

 

Skoro da i “ptice znaju” u kakvim uslovima radi negotinska, ali i policijske stanice u brojnim gradovima Srbije. Iako na loš položaj službenika, neuslovne prostorije u kojima rade, nedostatak ljudstva i druge probleme sa kojima se sreću, poslednjih godina intenzivno ukazuju sindikati, sa mrtve se tačke nije ni krenulo.

Ako se izuzmu donacije, koje su nedavno Policijskom sindikalnom pokretu uručili predstavnici Udruženja “Dijaspora istočne Srbije”, a reč je o opremi vrednoj više od 4.000 evra, skoro da i ništa nije ulagano u osavremenjavanje rada policijskih službi. Tu se, naravno, ne računaju nova vozila koju je resorno Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo Policijskim upravama, a one policijskim stanicama u Srbiji.

Što se donacije prijateljske dijaspore tiče, uručili smo ispred svih zaposlenih, zahvalnice oba policijska sindikata, predsedniku Udruženja “Dijaspora istočne Srbije” Borivoju Krekuloviću. Koliko god značajan doprinos predstavlja ta donacija, ona je zapravo samo simbolična naspram svih ulaganja koje bi MUP, odnosno naš poslodavac, to jest država, trebao da uloži u policiju, u konkretnom slučaju Policijsku stanicu Negotin. S obzirom na naše apele od prošle zime, Sindikat Srpske policije je najavio, takođe, simbolično doniranje grejalica namenjenih za radne prostorije i kancelarije gde se posao obavlja smenski, dakle i tokom popodneva i noću, kao i u dane vikenda, kada nema grejanja”, prenosi nam zaključke sa ovog sastanka Igor Đurđević, predsednik Policijskog sindikalnog pokreta.

Zajedničkom sastanku Sindikata srpske policije i Policijskog sindikalnog pokreta, na poziv Miroslava Stojimirovića, predsednika regionalnog centra Bor i Igora Đurđevića, predsednika PSP, prisustvovali su i: Lazar Ranitović, predsednik SSP, Mile Lazarević, zamenik predsednika SSP i Darko Ocokoljić, član glavnog odbora SSP, ali i predstavnici sindikalnih grupa oba sindikata iz Negotina, Majdanpeka i Kladova.

Što se saradnje i zajedničkog nastupa oba sindikata tiče ciljevi Policijskog sindikalnog pokreta su tu nepromenljivi. Radi se zapravo o našim tvrdnjama da MUP mora u dogledno vreme da utvrdi  reprezentativnost SSP,  kako bi oni bili uvedeni u kolektivno pregovaranje s obzirom da narednog februara ističe aktuelni posebni kolektivni ugovor za zaposlene u MUP. Dakle oko tih ključnih stvari, kao i određenih predloga za izmene i dopune PKU, mi se suštinski slažemo”, ističe Đurđević i navodi da je u načelu zadovoljan ovim sastankom, a posebno činjenicom da su svi učesnici ovog dijaloga interesovanje za više nego životne teme i stanje u srpskoj policiji dokazali svojim interaktivnim pristupom, sugestijama i predlozima, ali i konstruktivnim kritikama, pri čemu su obe sindikalne organizacije postigne i dogovor o zajedničkom nastupu na lokalno-regionalnom nivou.

Što se ciljeva PSP tiče, a koji se odnose na lokalno-regionalni nivo, moram da podsetim da nam je nakon naših apela i dopisa iz kabineta ministra ukazano da će se predvideti sredstva za kompletnu rekonstrukciju objekta namenjenog za preseljenje cele Policijske stanice Negotin. Radi se o objektu u centru grada na kome je prenamenom sredstava pre oko mesec dana izvršena rekonstrukcija krova kako bi se sprečilo dalje nepotrebno dugogodišnje prokišnjavanje. Insistiraćemo da se to preseljenje obavi do jeseni 2018. godine”, kaže Igor Đurđević.

PSP će, ističe Đurđević, i dalje ukazivati na izuzetno lošu i nedovoljnu tehničku opremljenost Policijskih stanica u Negotinu, Majdanpeku i Kladovu.

Nisu samo vozila problem i ove donacije ćemo iskoristiti  kako bi državi ukazali da građani shvataju i vide naše probleme i da su voljni da pomognu kako bi im mi, što suštinski i radimo koliko možemo, pružili svu potrebnu bezbednost na najvišem nivou. Takođe, moram da podsetim i na 14 stambenih jedinica u tzv.Plavoj zgradi na lokaciji Gradište 2 u Negotinu. Tu temu smo nakon određenog istraživanja otvorili pre oko godinu dana. Posle  17 godina propadanja tih stanova inicirali smo da MUP pokrene postupak protiv građevinske agencije za utvrđivanjem prava svojine pred nadležnim privrednim sudom u Beogradu. Postupak se sprovodi već nekoliko meseci i pratićemo dalji razvoj događaja”, kaže Đurđević i dodaje da će ovaj sindikat i dalje ukazivati na hroničan nedostatak ljudstva, što je, smatraju, ključni problem negotinske Policijske stanice.

Kad to kažem, mislim na aktuelnu sistematizaciju koja je bazirana na dugogodišnjem nerealnom prikazu bezbednosne problematike ovog područja, a što je dovelo do toga da posao na terenu umesto da obavlja znatno više policijskih službenika, vrše dva ili čak jedan. Konkretno, naše intencije su tu usmerene na animiranje svesti da se ozbiljnijim metodama izvrše procene koje bi rezultirale i duplo većem broju od postojećeg broja uniformisanih zaposlenih, odnosno sistematizovanih radnih mesta u Policijskoj ispostavi Negotin”, zaključuje prvi čovek Policijskog sindikalnog pokreta.

Na zajedničkom sastanku Sindikata srpske policije i Policijskog sindikalnog pokreta uručene su i zahvalnice predstavniku Udruženja “Dijaspora istočne Srbije” za doprinos poboljšanju i unapređenju uslova rada zaposlenih, kao i sindikalnim aktivistima za postignute rezultate na omasovljenju članstva i razvoju sindikalizma.

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

010 # neko ko je ostao 03-11-2017 14:01
ne znam šta će Bora krekul ovde sa policajcima. nisam siguran da mu je mesto baš tu i pitam se šta se deava u ovoj zemlji?!!!!!
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
30 # Nikola 03-11-2017 11:15
Podrška od nas građana! Svakako da treba uslove dovesti na ljudski i dostojanstven nivo! Sve najbolje u toj borbi!
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com