U završnici Majskih svečanosti, 18. maja u Negotinu, sve programe obeležili  najmlađi. Dečiji karneval je okupio oko hiljadu učesnika, a u povorci koja je bila i maštovita i lepa bili su predškolci i učenici svih 12 osnovnih škola opštine Negotin i Udruženja za pomoć osobama sa invaliditetom "Duga". Na Gradskom trgu priređen je i program,  "Škole svome gradu", a po prvi put ove godine i  Slatkiš dan. 

Završnica višednevnog programa Majskih svečanosti u Negotinu pripala je deci, koja su i ovom prilikom potvrdila da su najlepši ukras sveta, baš kao što je zapisao jedan od najvećih dečijih pesnika, Ljubivoje Ršumović. A, evo kako je izgledao program koji su, uz pomoć starijih, priredili najmlađi Krajinci. 

 

Dok su na štandovima u centru grada, od 16 časova zvanično,  šetači mogli da razgledju i da se posluže kolačima i slatkišima iz maminih i bakinih kuhinja, uz podršku sponzora manifestacije, gradskih pekara i poslastičara, sa stadiona, prema centru i Gradskoj bini kretala se najlepša i najveselija kolona dece u pratnji svojih vaspitača i nastavnika, ali i roditelja, naravno. U tradicionalnoj karnevalskoj povorci bilo je hiljadu i više mališana predškolskog uzrasta, đaka od 1. do 4. razreda i po prvi put iz svih gradskih i seoskih škola sa područja opštine Negotin.

 "Iz godine u godinu na Majskim svečanostima imamo sve veći broj učesnika, tako da je ovogodišnji, tradicionalni karneval, revijalnog karaktera, inače, okupio, u odnosu na naš mali grad, impozantan broj dece. Prvi put smo na štandovima imali domaće posluženje, slatkiše i razne đakonije, o kojima su se pobrinule majke, bake, sama deca, preko svojih škola, a pridružili su nam se u ovoj novoj priči srednjškolci iz PŠ "Rajko Bosnić" i Negotinske gimnazije. Podržali su nas preduzetnici u ovoj delatnosti i udruženja i mislim da je slatkiš dan bio pravo osveženje programa," kaže Suzana Sirotović, direktor Narodne biblioteke "Dositej Novaković" u Negotinu.

 Uz pesmu, igru i neizbežno fotografisanje, najmlađi učesnici karnevala zajedno sa starijim, iz osnovnih škola, zakoračili su od 18 sati u Poetsko-muzički program "Škole svome gradu", koji je takođe dobro prihvaćen, a obeležio je i mali jubilej od 5 godina trajanja. 

Na centralnoj gradskoj bini saopšteni su i rezultati literarnog i likovnog konkursa koje je Narodna biblioteka raspisala povodom Dana Opštine i Majskih svečanosti. Tematski konkurs  je, očigledno, bio veoma inspirativan, što je svojim prvonagrađenim radom, Negotinske note, potvrdila Anja Pavlović, učenica petog razreda OŠ "Vera Radosavljević", inspirisana Mokranjcem i njegovim muzičkim stvaralaštvom. Na konkurse se javio veliki broj đaka, pa je Biblioteka, osim nagrada za tri prvoplasirana takmičara obezbedila još i pohvale, knjige i članske karte, kojim su nagrađeni zapaženi dečiji radovi u obe kategorije.

 Pohvale za literarni rad su dobili Iva Radosavljević, učenica VII2 razreda OŠ ,,Vera Radosavljević" i Lazar Anđelović učenik I razreda OŠ ,,Stevan Mokranjac” iz Kobišnice. Treću nagradu osvojila je Luna Jovanović, učenica V1 razreda OŠ ,,Vera Radosavljević”, drugu nagradu osvojio je Jelan Jović učenik IV2 razreda OŠ ,,Vuk Karadžić” i prvu, već spomenuta, Anja Pavlović učenica V1 razreda OŠ ,,Vera Radosavljević”. Pohvale za likovni rad dobili su: Marija Dimitrijević učenica VIII3 razreda OŠ ,,Vera Radosavljević” i Milan Nikolić učenik VII razreda OŠ ,,Stevan Mokranjac” iz Kobišnice. Treću nagradu je osvojio Luka Košutarac učenik VI1 razreada OŠ ,,Vuk Karadžić”, drugu nagradu, Aneta Janković učenica V1 razreda OŠ ,,Vera Radosavljević” i prvu nagradu, Vladimir Nenkov učenik V1 razreda OŠ ,,Vuk Karadžić”.

Temom  literarnog i likovnog konkursa "Negotinske note", zadovoljni su i  prosvetni radnici.  "Zadovoljna sam temom, još više odzivom učenika, koji su dokazali da i najmlađi naši sugrađani mogu na primeren način odgovoriti na zahtevanu temu kao što je Negotin, ali ne ovaj savremeni, već stari Negotin, opevan u pesmama i sećanju starijih Negotinaca. Literarna sekcija OŠ "Vera Radosavljević" je veoma aktivna, a učenice naše škole su to i potvrdile sa osvojenom prvom i trećom nagradom. Talentovani su i naši likovnjaci pa smo i na likovnom konkursu bili zapaženi. Naši đaci su nagrađeni drugim mestom i jednom pohvalom", rekla je za ES portal, Olivera Mihajlović, profesor srpskog jezika u OŠ "Vera Radosavljević". 

Program posvećen deci u završnici Majskih svečanosti dobro osmišljen, prihvaćen i otpraćen, ostaće upamćen kao jedan od najposećenijih, organizovanih povodom Dana opštine Negotin i ovogodišnjih Majskih svečanosti.  

Nema sveta ni planete gde ne može stići dete, jer sve dečje staze vode od igre do slobode ,

Cveće je ukras bašte, leptir je ukras cveta, a deca puna mašte, deca su ukras sveta!!!!

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com