Datum koji se u našoj zemlji proslavlja od 1988. godine, biće obeležen  i u Negotinu, programima u dvorištu rodne kuće Stevana Stojanovića Mokranjca.  

Mali bibliotekari i Hor Muzičke škole "Stevan Mokranjac" iz Negotina uključiće se u obeležavanje Svetskog dana muzike. Programi će biti izvedeni od 20 sati u kompleksu rodne kuće slavnog kompozitora, muzičkog pedagoga, horovođe i dirigenta, Stevana Stojanovića Mokranjca. Uz toplu preporuku ove koncertne večeri u Mokranjčevoj kući, povodom obeležavanja raspevanog i za mnoge srećnog datuma podsećamo vas na neke činjenice vezane za 21. jun, sa kojim nam i kalendarski stiže leto. 

Prvog dana leta, 21. juna muzičari (amateri i profesionalci) održavaju brojne koncerte širom sveta, obeležavajući na taj način Svetski dan muzike. Za ove događaje nikada se nisu štampale ulaznice jer se, uglavnom,  održavaju van koncertnih dvorana, to jest na trgovima, u parkovima, pa čak i na stanicama gradskog prevoza. 

Praznik muzike je počeo da se proslavlja 1982. godine na inicijativu francuskog Ministarstva kulture, a povodom Evropske godine muzike 1985. godine, proslava se proširila na druge države. Tačnije, Svetski dan muzike ustanovljen je na predlog nekadašnjeg ministra kulture Francuske Žaka Langa koji je obavaljujući tu dužnost shvatio da se u njegovoj zemlji mnogo ljudi bavi muzikom bilo da sviraju, amaterski ili profesionalno, neki instrument, pevaju u horovima, samo za "svoju dušu" ili na ulici za prolaznike.

Lang je predložio da se najduži dan u godini, 21. jun, dan letnje dugodnevnice, širom Francuske proslavlja muzikom, besplatnim koncertima amatera i profesionalca, pojedinaca i udruženja, dece i odraslih, rokera, šansonjera, džezera, klasičara. 

Evropska povelja o prazniku muzike potpisana je 1997. godine u Budimpešti, potpisnice su bile Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska, danas ovaj praznik proslavlja više od 110 država na pet kontinenata među kojima i Srbija. 

Svetski dan muzike (The Fête de la Musique) u  Beogradu je počeo da se proslavlja 1988. godine, a poslednjih desetak godina i sve više gradova u Srbiji. 

Dakle, svake  godine 21. juna širom sveta se održavaju brojni koncerti kojim se obeležava Svetski dan muzike.

Negotinci, pridružite se !

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com