Deveti put zaredom održan je program "Niti tradicije - Mokranje Mokranjcu", koji ovoga puta nije bio u sklopu programa jubilarnih Mokranjčevih dana, ali to nije omelo organizatore i pretke velikog kompozitora da selo Mokranje i ove godine obeleži program u čast Mokranjcu.

Programu je prethodilo polaganje venca i cveća ispred spomen biste Stevana Mokranjca, od strane predsednika Opštine Negotin, Jovana Milovanovića i njegove pomoćnice Aleksandre Veličković.

Raznovrstan kulturno-umetnički program započeo je koncertom duhovne muzike u Crkvi Svete Trojice u Mokranju, u izvedbi Hora Crkve Svete Trojice iz Negotina. Nakon koncerta publika u dvorištu Crkve Svete Trojice organizovano je narodno stvaralaštvo uz neizbežnu narodnu kuhinju propraćenu pravljenjem kačamka i kuvanim kukuruzom, kojim su se svi prisutni mogli poslužiti. Što se tiče kulturno-umetničkog programa, učestvovalo je više gostujućih kulturno-umetničkih društava koji su se predstavili svojim tradicionalnim izvedbama, raznovrsnim sviralima, pesmom i kolom. Osim domaćeg KUD-a "Mokranjac" iz Mokranja, učestvovali su i gostujuća kulturno-umetnička društva: "Floričika" iz Jabukovca, "Vidra" iz Vidrovca kao i Etno-grupa "Marinjike" iz Negotina

Posle završenog dvočasovnog kulturno-umetničkog programa dodeljene su zahvalnice za sve koji su doprineli da Mokranje i deveti put zaredom bude centar tradicionalne manifestacije. Podsećanja radi, organizator ove manifestacije su MZ Mokranje i KUD "Mokranjac" iz Mokranja, dok je pokrovitelj Opština Negotin.

Tradicija se nastavlja, uprkos tome, što se selo Mokranje nije našlo na glavnom programu 50-tih Mokranjčevih dana. Vidimo se i dogodine i obeležimo jubilarne desete "Niti tradicije - Mokranje Mokranjcu".

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

02 # Ž. Bokšerović 16-09-2015 23:18
Hvala momci na objavi i trudu. Veliki pozdrav iz Mokranja.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com