Anita Gavrilović odrastala je uz ikone koje je njen pokojni otac slikao. Anita i sama kaže da je ljubav prema slikanju nasledila od oca, iako je njen stil po mnogo čemu različit u odnosu na stvaralaštvo njenog oca. 

"Još kao devojčica gledala sam oca kako crta i slika. Sećam se kao da je juče bilo, kada je moj prvi crtež nastao odmah sam otrčala do roditelja ne bi li se pohvalila svojim "umetničkim delom"." -za ES portal započinje priču Gavrilovićeva

Prvu sliku na platnu naslikala je još kao "šestak" u OŠ "Stevan Stojanović Mokranjac" u Kobišnici, na kojoj je naslikala mrtvu prirodu. Kako je odrastala želja za bavljenjem slikarstvo bila je sve intezivnija i jača. Ideja, tema i motivacija nisu joj manjkale, a ljubav prema slikarstvu bila je sve veća i veća. 

"Nije bilo finansijskih uslova da upišem Likovnu Akademiju, ali to me nije sputavalo da nastavim da učim o slikarstvu, tehnikama i pravcima ove prelepe umetnosti. Tada upisujem Likovnu školu u Negotinu i počinjem sa pronalaženjem sebe u umetničkom smislu. Shvatila sam da najviše volim da slikam uljenim bojama na platnu i pronašla sam svoj stil u nadrealizmu." - rekla je Anita.

Ova dvadestosmogodišnja umetnica bila je učesnik nekoliko likovnih izložbi, ali naglašava da su te izložbe bile kolektivne i da joj je još uvek neostvaren san da svoja dela prikaže javnosti u vidu solističke izložbe. Njeni radovi, zajedno sa radovima ostalih učesnika Likovne škole bili su izloženi u Domu kulture u Negotinu 2012. godine, da bi naredne 2013. godine na Likovnoj koloniji u Rogljevu bila učesnik. Što se tiče kolektivnih izložbi Anita se može pohvaliti i time da su njene slike bile i van granica naše zemlje, te su zaljubljenici u slikarstvo njena dela mogli videti i u Frankfurtu, odnosno Nemačkoj. Bila je deo MajdanArta i učesnik "Umetnost u minijaturi" a to je podrazumevalo izlaganje slika u tri grada u Srbiji.

Ljubav prema slikarstvu ove umetnice je velika, a želja da organizuje izložbu u svom Negotinu još veća, upravo iz tog razloga upitali smo je da li postoji mogućnost da se izložba i dogodi?

" Ja se iskreno nadam da hoće. Materijala i slika imam zaista dovoljno, a želja sa moje strane je ogromna da svoje radove prikažem negotinskoj javnosti."  - kratko i jasno odgovara Anita. 

Što se tiče slikarstva, Anita kaže da u Srbiji nije na ceni i da od svojih dela nije uspela mnogo da zaradi. Radi po narudžbini portrete i pejzaže, ali i to naplaćuje skromno a nekada i pokloni. Kako nam je i sama rekla, ambicije su joj usavršavanje, izlaganje radova i želja da postane što bolji slikar. Anita želi da iz svoje kreativnosti izvuče maksimum a porodica je apsolutno podržava u tome. Da li će se Anitin san ostvariti i da li će Negotincima biti omogućeno da uživaju u njenim umetničkim delima, ne zavisi samo od nje, već i od onih koji su nadležni za razvoj i popularizaciju slikarstva i umetnosti u Negotinu. 

Ekipa ES portala omogućila je samo deo spektra Anitinih ruku dela, u nadi da ćemo uskoro prisustvovati njenoj izložbi u našem gradu.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com