Izložbu koja predstavlja podsećanje na vreme bolnih iskušenja za Srbiju, pod nazivom "Bombardovanje Univerziteta u Beogradu 1914", publika u Negotinu, može da razgleda do 23. oktobra u Muzeju Hajduk Veljka Petrovića. Posle Beograda, prošle godine, Negotin je za sada jedini grad u unutrašnjosti Srbije u kome su izložene fotografije Đorđa Stanojevića, zahvaljujući saradnji negotinskog Istorijskog arhiva i Pedagoškog muzeja iz Beograda.

Branislava Jordanović, Božidar Zejak i Nenad Vojinović na otvaranju izložbe fotografija "Bombardovanje Univerziteta u Beogradu" / Foto: Istorijski arhiv Negotin

Malo je poznato da je Beogradski Univerzitet granatiran više puta i tokom Prvog svetskog rata. Upravo o tim događajima svedoči izložba pod nazivom "Bombardovanje Univerziteta u Beogradu 1914", koju je kroz dokumentarnu građu, reč i fotografiju u obliku albuma, davne godine početka Velikog rata, priredio tadašnji rektor Univerziteta, profesor Đorđe Stanojević, srpski naučnik. Povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata, izložbu je prošle godine organizovao Pedagoški muzej u Beogradu, a Negotin je za sada jedini grad u unutrašnjosti u kome su izložene fotografije srpskog velikana, rođenog Negotinca, istakla je između ostalog njen autor, Branislava Jordanović, muzejski savetnik u penziji, dugogodišnji direktor Pedagoškog muzeja u Beogradu.

Božidar Zejak: Pedagoški muzej će nastaviti saradnju sa Istorijskim arhivom / Foto: Istorijski arhiv Negotin

„Priređivanjem izložbe Bombardovanje Univerziteta u Beogradu 1914. godine, Pedagoški muzej se pridružio obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata. U toku Balkanskih i Prvog svetskog rata (1912-1918) Univerzitet obustavlja rad, trpi velike materijalne gubitke i podnosi mnogobrojne ljudske žrtve. Prema postojećim izvorima, poginulo je sedam nastavnika i oko tri stotine studenata. Grmljavina topova i eksplozije austrijskih granata izazvale su teška razaranja grada i samog Univerziteta. Zgrade i učionice su oštećene, a seminari, laboratorije, naučne zbirke i biblioteke delom su rastureni i opljačkani.

Stotinu i više godina posle, za podsećanje na vreme bolnih iskušenja za Srbiju i tragične dane u istoriji mladog Univerziteta - utočište nauke, poslužilo nam je svedočenje rečju i slikom tadašnjeg rektora Univerziteta, poznatog fizičara, Đorđa Stanojevića. Zabeleženo svedočanstvo dragoceno je, ne samo zbog svoje „dirljive rečitosti i opravdanog bola“ već i zbog „impresivnih fotografija, koje izazivaju negodovanje svih onih koji iskreno vole i poštuju nauku.“

Publika na otvaranju izložbe fotografija slavnog Negotinca Đorđa Stanojevića / Foto: Istorijski arhiv Negotin

Publikacija Đorđa M. Stanojevića Bombardovanje/Granatiranje Univerziteta u Beogradu sa predgovorom Lisjen Poenkarea, direktora za visoko obrazovanje, i uz 21. fotografiju, nastala je za vreme napada na Srbiju i Beograd 1914. godine, kada je rektor pokušao da spašava zgradu Univerziteta, zavode, laboratorije i biblioteke, fotografišući pri tome posledice razaranja. Objavljena je u Parizu 1915. godine u izdanju M. Vermota.

Na otvaranju izložbe fotografija Đorđa Stanojevića u Negotinu / Foto: Istorijski arhiv Negotin

"Izložba je svojevrsno svedočenje profesora Stanojevića. Kroz dokumentarnu građu, reč i fotografiju priređena je u obliku albuma, koji je ostao da, kao nemi svedok, zameni odzvanjanje glasova studenata i nastavnika hodnicima i zgradama Univerziteta u Beogradu“, zapisala je u katalogu za izložbu u Negotinu, Branislava Jordanović, koja je album Đorđa Stanojevića i njegovo vredno svedočanstvo otkrila proučavajući i radeći na istraživanju u okviru pripreme za izložbu istorije Univerziteta.

Božidar Zejak, direktor Pedagoškog muzeja u Beogradu i novinarka portala ES / Foto: Istorijski arhiv Negotin

Naučnik Đorđe Stanojević – rodonačelnik razvoja srpske naučne i fotografije u boji

Profesor Đorđe M. Stanojević, rođeni Negotinac (1858-1921), bio je profesor fizike i astronomije, pionir modernizacije i industrijalizacije Srbije, zaslužan za izgradnju prvih srpskih električnih centrala i hidrocentrala. Napisao je prve srpske univerzitetske udžbenike iz fizike i prvu knjigu o vazduhoplovstvu. Bio je dekan Filozofskog fakulteta, rektor Univerziteta u Beogradu i, kraće vreme, upravnik Fizičkog instituta i Meteorološke Opservatorije Velike škole, kao i katedre za fiziku. Bio je naučnik koji je prvi eksperimentisao sa prvim rendgen aparatom u Srbiji i zahvaljujući tome dobio je prve fotografije načinjene pomoću X zraka. Smatra se rodonačelnikom razvoja naučne fotografije i fotografije u boji kod nas. „U svakom pogledu Đorđe Stanojević je bio jedinstvena pojava, veliki čovek, prvi u mnogim oblastima koje su Srbiji omogućile prosperitet  između 19. i  burnog 20. veka“, zaključuje dugogodišnja direktorka Pedagoškog muzeja u Beogradu.

Grobno mesto profesora Stanojevića / Foto: Istorijski arhiv Negotin

S obzirom na poreklo Đorđa Stanojevića, njegovu izložbu koja predstavlja podsećanje na vreme bolnih iskušenja za Srbiju, publika u njegovom rodnom gradu, moći će da vidi i narednih dana, do 23. oktobra, zahvaljujući saradnji Istorijskog arhiva u Negotinu i Pedagoškog muzeja iz Beograda. Izložba je otvorena pre nekoliko dana u Galeriji Muzeja Hajduk Veljka Petrovića (konak Kneza Todorčeta). Otvorili su je u prisustvu Negotinaca, nadahnutim rečima, Božidar Zejak, direktor Pedagoškog muzeja u Beogradu i Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva, najavljujući nastavak saradnje.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com