Zahvaljujući saradnji Muzeja Krajine, Muzeja jezika i pisma u Tršiću i Centra za kulturu „Vuk Karadžić“, Negotinci će moći da uživaju u razgledanju izložbe posvećene srpskom prosvetitelju i reformatoru  jezika i pravopisa Vuku Stefanoviću Karadžiću. Kuda je sve Vuk putovao i koliko su ta putovanje bila značajna za njegov sveukupan rad?

Izložba "Vukova putovanja", govori o putovanjima Vuka Karadžića, od njegovog rodnog Tršića, Loznice, Tronoše preko Karlovaca, Beograda, Kladova, pa do najznačajnijih evropskih metropola Beča, Sankt Petersburga, Budimpešte, Varšave i drugih zemalja i gradova. Izložba autora Miroslava Terzića, istoričara, bavi se najznačajnijim događajima u njegovom životu, sa posebnim osvrtom na njegov reformatorski i sakupljački rad. Istovremeno, izložba govori o različitim i uzajamnim kulturološkim uticajima, uticajima prosvećene evropske sredine na Vuka ali i tragu koji je Vuk svojim radom ostavio na evropskoj kulturnoj i naučnoj sceni. Izložbom je delimično obuhvaćen i Vukov privatni život, ali i njegovi najveći uspesi na profesionalnom planu, poznanstva sa ljudima koji su pripadali samom vrhu evropske intelektualne elite, kao i mnogobrojna priznanja koja je tokom svog života dobijao od različitih vladara i institucija. Izložba još jednom ističe važnost kretanja, putovanja, kulturoloških povezivanja i stavlja u prvi plan duh modernosti koji je Vuk Stefanović Karadžić uneo u srpsku kulturu još u 19. veku.

Zahvaljujući saradnji Muzeja Krajine, Muzeja jezika i pisma u Tršiću i Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice, Negotinci će moći da uživaju u razgledanju izložbe posvećene reformatoru srpskog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću. Otvaranje je u četvrtak, 12. novembra u 19 časova u Galeriji Muzeja Hajduk Veljka. Istorijska izložba „Vukova putovanja“ je delo autora Miroslava Terzića.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com