Dom kulture "Stevan Mokranjac" u Negotinu obeležava, na treći dan Božića, u večernjim satima, 160  godina od rođenja slavnog srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca. Tradicionalna ceremonija polaganja cveća na spomenik Stevana Mokranjca je najavljena za 17,30 sati u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće. Od 18 sati uslediće bogat program u kome učestvuju  negotinski izvođači i brojni gosti iz Niša i Beograda. 

 

Obeležavanje godišnjice rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca, Dom kulture u Negotinu počeće u 17,30 h, polaganjem cveća na spomenik slavnom Negotincu, koji se nalazi u kompleksu njegove rodne kuće  u centru grada. Po tradiciji, Mokranjcu će se pokloniti delegacije ustanova koje nose njegovo ime, lokalne samouprave i Pogramske komisije Festivala Mokranjčevi dani“. Spomenik je delo akademskog vajara Nebojše Mitrića, a u Negotinu je otkriven daleke 1980. godine, u znak zahvalnosti sugrađaninu koji je muzičkim delom upisao rodni grad na kulturnu mapu Evrope. 

Program proslave 9. januara, biće nastavljen na maloj sceni Bioskopa „Krajina“, od 18 sati, s obzirom da je Mokranjčeva kuća zbog predstojeće rekonstrukcije zatvorena za posetioce. Međutim, organizatori kažu da se to neće odraziti na kvalitet programa koji počinje ceremonijom rezanja slavskog kolača, povodom Svetog Stefana, slave ustanove koja nosi Mokranjčevo ime i koja je duže od pet decenija organizator muzičke manifestacije Mokranjčevi dani. U muzičkom delu programa nastupiće najmlađi negotinski hor iz MŠ „Stevan Mokranjac“ – Vivak i Hor Hrama Svete Trojice. Uslediće zatim predstavljanje DVD izdanja Crkvene pevačke družine „Branko“ iz Niša, sa delima Stevana Stojanovića Mokranjca. Planirana je i promocija 17. broja  Časopisa za kulturu "Mokranjac" kao i dopunjenog izdanja Monografije 50 godina Mokranjčevih dana, kao što je i obećano na njenoj promociji u okviru prošlogodišnjeg, jubilarnog festivala u Negotinu.  U završnici programa koncert će prirediti mladi pijanisti iz Niša i Beograda: Aleksandar Raos, Katarina Ruvidić i Nenad Živojinović.

Stevan Stojanović Mokranjac je rođen u Negotinu, 9. januara, 1856. godine, na treći dan Božića. Napisao je 15 rukoveti, a pored svetovne, pisao je i duhovnu muziku. Njegovo Opelo i Liturgija izvode se u svetski najpoznatijim duhovnim hramovima. Mokranjac je bio kompozitor i dirigent, organizator i pedagog, zaslužan za postavljanje temelja savremene muzičke pedagogije. Stevan Mokranjac je sigurno najznačajnija ličnost srpske muzičke istorije, kao kompozitor nacionalnog stila. Umro je u Skoplju, u izbeglištvu, na početku Velikog rata, septembra 1914. godine.

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com