U susret 14. februaru, Svetom Trifunu i slavi vinara i vinogradara, Narodna biblioteka „Dositej Novaković“ je priredila izložbu knjiga o vinogradarsvu, vinarstvu i vinu, iz svog stručnog fonda.

U holu Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ u Negotinu povodom 14. februara Dana vinara i vinogradara i Svetog Trifuna, zaštitnika vinove loze i vinogradarstva, izložene su knjige o vinogradarsvu, vinarstvu i vinu, iz stručnog fonda te ustanove. Svetog Trifuna, kao svog patrona, slave vinogradari i gostioničari. Na taj dan vinogradari odlaze u vinograde i tada se simbolično orezuje loza i čokoti zalivaju vinom. Zbog toga, u istočnoj Srbiji Svetog Trifuna zovu i Orezač ili Zarezoj.

Izložene knjige zainteresovani posetioci Biblioteke moći će da razgledaju do subote 13. februara, kada će na istom mestu agilni bibliotekari u holu te ustanove upriličiti novu izložbu, posvećenu Prazniku koji dolazi odmah po Svetom Trifunu, a to je Sretenje Gospodnje, koje se od 2002. godine obeležava i kao Dan državnosti Republike Srbije.

Narodnda biblioteka u Negotinu je nedavno izložbom knjiga iz svojih fondova dala doprinos obeležavanju i proslavi Svetoga Save.

 

Поводом 14. фебруара, Дана винара и виноградара и Светог Трифуна, заштитника винове лозе и виноградарства, у холу Библио...

Posted by Народна библиотека ,,Доситеј Новаковић" Неготин on Monday, February 8, 2016

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com