Susreti sela opštine Negotin nastavljeni su ovog vikenda takmičenjem u Mokranju gde je gostovao KUD „Vidra“ iz Vidrovca. 

Sala Doma kulture u Mokranju bila je puna ljudi, što Mokranjaca, što svih zainteresovanih koji su došli sa strane da isprate nastupe KUD-a „Mokranjac“ i Vidrovljana. Nakon otvaranja programa i predstavljanja standardnih članova žirija pozornica je prepuštena Kulturno-umetničkim društvima  koji su opravdali sva očekivanja i na pravi način prikazali stare, srpske običaje. 

KUD „Vidra“ je odlučio da prikaže običaje vezane za Đurđevdan, dok je domaći KUD „Mokranjac“ odabrao da na šaljiv način dočara kako je nekad izgledao čin prosidbe. 

Gosti iz Vidrovca su program otpočeli uvodnim objašnjenjem šta je Đurđevdan navevši pritom da je to praznik sa puno običaja i magijskih radnji, a potom su te običaje i prikazali. 

 Najpre su otpevali izvornu narodnu pesmu Čije je ono devojče pa  je orkestar odsvirao Narodno kolo. Ređala su se potom kola Veligdnasko, Srbijanka, Devojačko, Cigančica i nastupila je grupa pevača sa pesmom Zelen ora pao na oranje.  Interesantno je bilo čuti bajalicu nakon koje je mnogobrojni dečiji folklor uveseljavao publiku koja je neumorno aplaudirala prateći taktove čuvene Osmice i Rusalije. 

Prema starom srpskom običaju da bi stoka bila mlečna trebalo je nadojiti jagnje kroz venac što su Vidrovljani i uradili izazvavši oduševljenje u publici. Svoj nastup su završili koreografskim blokom kojim su prikazali igre Crne Trave i energičnim nastupom izazvali aplauze i ovacije čitave sale. Članovi domaćeg KUD-a su sve vreme nastupa bodrili svoje goste i zaslužili pohvalu za fer-plej. 

Predstavnici KUD-a Vidra su nam otkrili da su se za nastup pripremali svega mesec dana kao i da najmlađa članica koja se svojom pojavom izmamila mnoge osmehe ima samo 3 godine, dok je najstariji član broji 67. 

Domaćini su svoj program otpočeli uvodom kojim su okupljene upoznali sa starim činom prosidbe koji se više ne praktikuje. Naveli su da se nekada novi član porodice pažljivo birao, a da se sami momak i devojka nisu ništa pitali. O svemu su odlučivali stariji, a mladi su iz takvih veza stvarali velike ljubavi ili čitav život provodili poštujući taj dogovor. Kako je sve to izgledalo prikazali su na sceni veoma uspešno. 

Najpre je nastupio momak koji je na drombuljama odsvirao Pevaj Rade da se veselimo i Izvor sa hladnom vodom koji je publika sa pažnjom ispratila. Zatim je na scenu stupila šestočlana porodica Petrović koja je slavila slavu, ali i ugostila nezvane goste, a zapravo prosce. Smenjivali su se taktovi vlaških, narodnih igara poput Arabaja, Čučuljika, Ora đe tri i narodne pesme kao što su Idući sinoć na večeru i Izgaram od čežnje za tobom. Program su upotpunili mnoštvom duhovitih replika i dijaloga i obiljem smešnih situacija. 

Priča se na kraju dobro završila jer je nakon nadmudrivanja oko miraza  postignut dogovor i dat blagoslov za brak momka i devojke. Orkestar je proslavu začinio Frulaškim kolo, a potom su mladi Mokranjci nastup završili prikazom vlaških igara iz Negotinske Krajine. 

U razgovoru sa mladom Mokranjkom saznali smo da se sastav okupljao obično vikendom i da se nisu posebno dugo pripremali pa se i ne nadaju pobedi, ali važno im je da učestvuju i da se druže.

Publika u sali Doma kulture u Mokranju sa pažnjom je propratila program i bez sumnje uživala u nastupima oba KUD-a. Malo više aplauza, očekivano, dobili su članovi domaćeg sastava „Mokranjac“ , ali i Vidrovljani su zaslužili mnogobrojne aplauze. 

Ovog vikenda nastupiće i KUD „Prerast“ iz Štubika koji će ugostiti članove Kulturno-umetničkog društva „Floričika“ iz Jabukovca. 

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com