Dekupaž je stara tehnika ukrašavanja predmeta koja potiče iz Kine i razvila se još u 12.veku, a ovom tehnikom koriste se i dve devojke iz Negotina kako bi ulepšale nove predmete ili starima dale novi sjaj.

 

Autor:Jelica Janković


Jelica Janković je dvadesettrogodišnja studentkinja Učiteljskog fakulteta u Negotinu, rodom iz Petrovca na Mlavi, koja pored redovnih obaveza oko studija stiže i da uživa u „dekupažiranju“ stvari. Na pitanje kako joj je palo na pamet da se bavi baš ovim vidom umetnosti Jelica kaže:

''Od malena sam sakupljala ukrasne salveta i kada sam dostigla brojku od 3000 salveta palo mi je na pamet da ih  upotrebim kako bih napravila nešto lepo, ali i korisno. Oduvek su me zanimali slikarstvo i vajarstvo, ali se nikada time nisam bavila već sam se nekako pronašla u dekupažu''.

Dekupaž salveta tehnika podrazumeva sečenje motiva sa salveta i njihovog lepljenja na pripremljenu površinu. Dekupažom se mogu ukrašavati svi predmeti izrađeni od drveta, ali  i oni od stakla, metala, keramike i slično.

Autor: Jelica Janković


''Ono što je neophodno za dekupaž su salvete i osnova na kojoj će se one lepiti, zatim akrilna boja kojom se predmet farba i lepak kojim će se motivi lepiti. Nakon ukrašavanja predmet se lakira kako bi dobio sjaj. Pored toga, ja koristim i dekupaž šablone kako bih na svojim predmetima ocrtala neke zanimljive šare. Imam tu sreću da se moji ukućani bave stolarskim zanatom pa mi od materijala koji im više nije potreban prave drvene podloge'', poručuje ova studentkinja.

Jelica je do sada ovom tehnikom izradila satove, kutije,podmetače za čaše,  ukrasila svećnjake i saksije, a oslikala je čak i sveće. Svoje radove za sada ne prodaje već ih samo daruje prijateljima ali planira da počne i ozbiljnije da se posveti ovom lepom hobiju. U planu joj je i da ukrasi neki komad starog nameštaja i time mu podari novi život.

Godinu dana mlađa Jelena Đorđević je studentkinja srbistike na Filozofskom fakultetu u Nišu, a za dekupaž salvetnu tehniku čula je putem interneta. Pogledala je nekoliko tutorijala i odlučila je da se okuša u tome. Svidela joj se ideja da udahne novi život starim stvarima iz svog okruženja i za godinu dana uspela da ukrasi više od 150 najrazličitijih predmeta.

Autor: Jelena Đorđević


''Prvo što sam dekupažirala bio je mlin za biber star više od pola veka. Nakon toga sam se zainteresovala za ovaj vid umetnosti i ukrasila staru frulu, vretena i gusle. Sada dekupaž radim na apsolutno svemu što mi se učini zanimljivim-daskama za sečenje, kutijama, ramovima za slike, ljuskama od kokosa, sapunima, stolicima, panjevima za sedenje''... nabraja.

Ni Jelena svoje predmete nije do sad prodavala već ih je uglavnom darivala prijateljima i rođacima. Ipak,ne krije da bi volela da od toga može da zaradi makar džeparac kako bi finasirala repromaterijal.

Autor: Jelena Đorđević


U Negotinu ne postoji specijalizovana prodavnica koja prodaje materijal za dekupaž pa ono što mi treba uglavnom nabavljam u Nišu. Baš kao i Jelica i ja sam na početku koristila svoje salvete, a mnoge su mi i prijatelji poklanjali. Sada ih kupujem u knjižarama u Nišu gde se mogu naći na komad ili preko interneta.

Ova dvadesetdvogodišnjakinja kaže da je dekupaž njen način da pobegne od sive stvarnosti i ulepša je cvetnim motivima dekupaža. Trenutno izrađuje uskršnja jaja koja će se prodavati i nada se da će naći mesta na prazničnim trpezama, a inače najviše uživa u izradi sapuna koje smatra lepim i unikatnim poklonom.

Nadamo se da će ove vredne i kreativne devojke nastaviti da uživaju u svojim hobijima i da će ljudi imati prilike da uživaju u njihovim radovima i njime ukrase svoje kuće ili obraduju drage osobe.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com