U okviru programa Majskih svečanosti opštine Negotin i Manifestacije „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10“, u galeriji Muzeja Hajduk Veljka otvorena je izložba „Srednjovekovni Rudnik – arheološka istraživanja 2009–2015. godine“, Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu


Prvi u nizu programa kojim se Muzej Krajine i ove godine uključio u Manifestaciju „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10“ ali i u program Majskih svečanosti opštine Negotin, predstavlja izložba „Srednjovekovni Rudnik – arheološka istraživanja 2009–2015. godine“. Ovu izložbu koju je do sada imala priliku da vidi publika u tek nekoliko srpskih gradova, u Negotinu su otvorili Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine, Miloš Nikolić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja, autor izložbe Ana Cicović, viši kustos arheolog Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu i Gordan Janjić, muzejski savetnik arheolog Muzeja Krajine. 


Muzej rudničko-takovskog kraja je ovu izložbu pokrenuo želeći da srpskoj javnosti predstavi Rudnik u periodu velikog uspona srednjovekovne srpske države, kada je Rudnik bio jedan od najznačajnijih rudarskih i trgovačkih središta u zemlji. Na izložbi su prikazani crkvena arhitektura, naseobinski objekti, kao i bogati i raznovrsni predmeti materijalne i duhovne kulture 14. i 15. veka, među kojima se posebno ističe  tipar iz vremena vladavine kneza Lazara.


Na otvaranju je nastupila etno-gupa „Dolama“, pod rukovodstvom Ane Pavlić, profesorke solo pevanja u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Negotinu.

Planina Rudnik - presudni svedok nacionalne istorije

Predlažemo da Izložbu eksponata, rezultat arheoloških istraživanja Muzeja rudničko - takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca u periodu od 2009. do 2015. godine obavezno razgledate do 31. maja u Konaku kneza Todorčeta. Ona je zanimljiva i zbog toga što se istorijskoj građi Rudničkog kraja iz srednjovekovnog perioda po prvi put, dodaju materijalni tragovi. Iskopavanje je sprovedeno na 4 lokaliteta, a obuhvaćeni su: pravoslavna i katolička crkva i dva stambena objekta.


To konkretno znači da je pored otkrivenih naseobina, utvrđeno i bogatstvo pokretnog arheološkog materijala iz 14. i 15. veka. Posle šest godina istraživanja, konačno je poznat odgovor na ključno pitanje gde se tačno nalazio srednjovekovni Rudnik.
Planina Rudnik je presudni svedok nacionalne istorije. U srednjem veku, to je bila severna odbrambena granica Srbije, ali i ekonomski motor razvitka i procvata naših krajeva.


Tu ulogu ostvario je zahvaljujući bogatim nalazištima srebra i zlata koja su počela da se eksploatišu još od Milutinovog doba. Korist od ruda i pre srednjovekovne epohe crpeli su Rimljani i Kelti, a u srednjem veku Dubrovčani, pa knez Lazar, koji je zahvaljujući Rudniku podizao standard Srbije.


Za rudarstvom se razvijaju zanati, trgovina, gradovi. Posebna zanimljivost izložbe je dragoceni artefakt, pečat kneza Lazara kojim se potvrđuju istorijske činjenice o njegovoj vlasti nad Rudnikom u pretkosovskoj Srbiji.


Interesovanje javnosti za planinu Rudnik u poslednje vreme je sve veće, iako je to područje bilo dugo zanemarivano, što zbog spleta političkih okolnosti burne istorije 20. veka, što zbog nepoznavanja lokaliteta.


Do kraja meseca u Muzeju Hajduk Veljka, negotinskoj publici se pruža jedinstvena prilika da razgleda kovani novac, nakit i predmete za domaćinstvo iz srednjovekovne Srbije sa područja Rudnika.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com