Negotin je od 9. do 14. septembra bio domaćin 51. Festivala Mokranjčevi dani, koji se svake godine organizuje u rodnom mestu muzičkog velikana, kompozitora, Stevana Stojanovića Mokranjca (1856-1914). Šestodnevna smotra umetničke muzike je ovog septembra, pod pokroviteljstvom opštine Negotin i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, bila posvećena obeležavanju 160. godišnjice Mokranjčevog rođenja

FOTO: Najmuzikalnije dvorište u Srbiji Mokranjac ispred svoje rodne kuće

Muzika je tokom 6 festivalskih dana u Negotinu rekla –sve. U mozaik slave imena Stevana Mokranjca, ugradili smo 51. kamičak. Voleli bismo da već od naredne godine publici Mokranjčevih dana predstavimo i neke nove programe, u slavu najvećeg među nama“, rekla je u završnoj reči 51. muzičke manifestacije „Mokranjčevi dani“, profesor dr Sonja Marinković, selektor Festivala, koji je,  prema njenim rečima, opravdao sva očekivanja. Među 700 učesnika ovogodišnje umetničke smotre, sa više od 20 muzičkih i nizom pratećih programa, visoke domete pokazali su pre svih horovi:  “Sveti Stefan Dečanski” pod upravom Tamare Adamov Petijević, iz Novog Sada i Niška crkvena pevačka družina “Branko” pod upravom Sare Cincarević. Od četiri hora, učesnika tradicionalnog Natpevavanja, pobedu je slavio novosadski akademski hor „Sonja Marinković“, pod upravom Dunje Deurić. 

 

Hor AKUD Sonja Marinković pobednik Natpevavnja 51. Mokranjčevih dana

Pobednički hor je nagrađen Statuetom Stevana Mokranjca i zahvaljujući plasmanu iduće sezone imaće celovečernji koncert na 52. Mokranjčevim danima. Inače, na ovogodišnjem festivalu zapažen nastup imao je Gudački kvartet Beogradske filharmonije, a publika je odlično prihvatila upečatljivo koncertno izvođenje opere u jednom činu Isidora Bajića “Knez Ivo od Semberije”,  Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, pod upravom Aleksandra Kojića.

Dobar odziv publike zabeležili su i koncerti Beogradskog Diksilend orkestra, kao i komad sa pevanjem, glumom i plesom “Male tajne” Opere i teatra “Madlenianum”, u režiji Gorana Markovića, za koji je muziku pisao Zoran Simjanović.

Na ovogodišnjem Festivalu su nastupili i Hor i Simfonijski orkestar Radio televizije Srbije, pod umetničkim vođstvom maestralnog Bojana Suđića. U prvom delu koncerta oni su izveli muzičko delo kompozitorke Aleksandre Vrebalov, XXII Neotpevanu pesmu ( nezavršeno delo S. Mokranjca) kao i Magnifikat Džona Ratera. U drugom delu koncerta gosti iz Beograda, kojima je pripala čast da svojim fantastičnim nastupom zatvore 51. Mokranjčeve dane, izveli su muziku iz filmova Gospodar prstenova Hauarda Šora i Pirati sa Kariba, Klausa Badelta. 

Inače, već treću godinu zaredom „Mokranjčeve dane“ u Negotinu zatvaraju ansambli Radio televizije Srbije pod upravom maestra Bojana Suđića. Pola veka Festivala obeležili su prošle godine izvođenjem Betovenove Devete simfonije, a 2014. predstavili su se izabranim Mokranjčevim Rukovetima.

Festival u Negotinu je zatvorio Jovan Milovanović, predsednik opštine Negotin, koja je i ove godine sa Ministarstvom kulture i informisanja republike Srbije bila generalni pokrovitelj najznačajnije muzičke smotre horskog i umetničkog stvaralaštva u Republici, kojoj su pokroviteljstvo pružili i Evropska Unija, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, SOKOJ i poznate srpske kompanije. 

Organizator Festivala, Dom kulture „Stevan Mokranjac“, je prijateljima koji su pomogli održavanje još jedne muzičke svetkovine u Negotinu dodelio tradicionalna priznanja, Plakete i Počasnice.

Rečima iz besede poglavara SPC otvorene 51. muzičke svečanosti u Negotinu

Nedostaju nam reči, a mnoge fraze koje bismo koristili u opisu lika i dela ovog kulturološkog gorostasa su ograničene i prizemne. No po daru Duha Božijega, a opet inspirisani pijetetom našeg naroda prema onome koji je blagoukrasio Crkvu i našu narodnu istoriju predivnim kompozicijama, sabiramo se već tradicionalno u Mokranjčevom gradu Negotinu, da, spram svojih skromnih moći, oživimo uspomenu na Stevana Stojanovića Mokranjca“, rekao je na otvaranju 51. festivala Mokranjčevi dani u Negotinu, Episkop toplički Arsenije prenoseći besedu u ime Patrijarha srpskog Irineja.

U ime patrijarha srpskog Irineja, u Negotinu besedio vladika toplički Arsenije

           Prateći programi 51. Festivala Mokranjčevi dani

Mokranjčevi dani u 51. sezoni su publici ponudili dve zapažene likovne izložbe, naučnu tribinu i promocije knjiga „Muzejska zaostavština Stevana Mokranjca“, Ivice Trajkovića,  pesničke antologije „Zvuci timočke lire”, Gorana Vučkovića, ali i dokumentarni film „Dovoljno za besmrtnost” autora Ane Đorđević, Bojane Radovanović, Miloša Bralovića i Stefana Savića. 

 

        Uspešan pedeset prvi Mokranjčev festival

Dom kulture "Stevan Mokranjac" je i ove godine, organizovao Festival "Mokranjčevi dani", koji su u 51. sezoni protekli u znaku 160. godišnjice rođenja slavnog srpskog kompozitora, Negotinca, Stevana Stojanovića Mokranjca (1856-1914).   Programi 51. Mokranjčevih dana priređivani su na već poznatim izvođačkim scenama u Negotinu, ali i selu Mokranju, mestu porekla porodice Mokranjac. Festivalski dani su počeli u petak, 9. septembra, svečanim otvaranjem u 17 sati i  trajali su do 14. septembra. 

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

12 # prof dr paunovic 04-10-2016 21:46
danas bi legendarni mokranjac prodao sve sto ima i otisao na ''privremeni'' rad u inostranstvo
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com