Mnogo je događaja dalo pečat mesecu oktobru koji ističe. Međutim, jedan je na mene ostavio snažan utisak i želim da ga podelim sa svim čitaocima portala ES.  Reč je o stimulativno-inkluzivnoj predstavi „Šarene jabuke“, koja je 18. oktobra igrana unegotinskom Domu kulture „Stevan Mokranjac“, a dva dana kasnije i u selu Bukovču, u tamošnjem Domu kulture 

FOTO: Stimulativno inkluzivna predstava Šarene jabuke u Negotinu

Premijera prve inkluzivno-stimulativne predstave igrane u Negotinu bila je na velikoj sceni Doma kulture „Stevan Mokranjac“, 18. oktobra. Taj dan i veče, verovatno, pamtiće veoma dugo mladi glumački ansambl, a ja bih rekla i publika. Kako negotinska tako i ona u naselju Bukovče, budući da su izvođači imali i mali iskorak i „turneju“ do susedne mesne zajednice i tamošnjeg Doma kulture, dva dana kasnije. Oba puta,burnim aplauzima publike nagrađen je glumački debi  tridesetak učesnika stimulativno-inkluzivne predstave „Šarene jabuke“, koja je nastala u okrilju projekta „Ajmo svi na scenu“,Udruženja za pomoć osobama sa invaliditetom „Duga“, realizovanog u partnerstvu sa učenicima OŠ „Stevan Mokranjac“ iz Kobišnice. 

FOTO: Inkluzivna predstava Šarene jabuke - glumački debi oduševio publiku

Pratim dugo aktivnosti Udruženja „Duga“ i znam da je ono, poslednjih godina, realizovalo mnogo projekata, a da ovaj aktuelni, pod nazivom „Ajmo svi na scenu“, predstavlja još snažniji iskorak učinjen u cilju unapređenja prava i položaja osoba sa različitim smetnjama u razvoju. Trajao je šest meseci tokom kojih su „glumci“ i Projektni tim veoma utemeljeno i vredno radili, kako bi u najboljem izdanju svojim sugrađanima pokazali ostvarene domete. Dakle, korisnicima Udruženja „Duga“, a u predstavi je učestvovalo njih desetak i, učenicima OŠ „Stevan Mokranjac“ iz Kobišnice,koji su pokazali svoje glumačko umeće u predstavi „Šarene jabuke“,odajem priznanje i nadam se da će ovom ansamblu biti pružena mogućnost da sa predstavom ode i na neko gostovanje!Zašto da ne? To su i nade sagovornice našeg portala,Miroslave Mike Zdravković, sekretara Udruženja za pomoć osobama sa invaliditetom „Duga“ u Negotinu,  koja nam je u jednom od prvih razgovora za medije posle uspešno odigranih predstava, rekla. „Po prvi put je u našem gradu prikazana jedna ovakva predstava u kojoj su okupljena deca iz redovne školske populacije i deca sa različitim smetnjama u razvoju. Na ovaj način smo želeli da ostvarimo bolje kontakte  između dece naših korisnika i školske, iz redovne populacije, koja žive u okolnim selima. Zaključili smo da  nedostaju i zanimljive programske aktivnosti, koje bi uticale na što bolju integraciju obe populacije. Sadašnje stanje ukazuje na to da su osobe sa smetnjama u razvoju još uvek retko viđene kao ravnopravni članovi društva, izuzev ponekog usamljenog slučaja, bez obzira što se krenulo sa sprovođenjem inkluzivne nastave. Mi podržavamo i zalažemo se kao Udruženje za inkluziju u svim oblastima i težimo ka redovnom održavanju inkluzivnih radionica, najmanje, jedanput mesečno. Dali smo sve od sebe i reakcija publike je bila fantastična, deca su dala maksimum i ja sam veoma zadovoljna. Očekujemo ubuduće i podršku lokalne zajednice kako bismo mogli da organizujemo slična inkluzivna dešavanja, priredbe, plesove, predstave“, izjavila je Miroslava Zdravković, sekretar Udruženja za pomoć OSI „Duga“ u Negotinu. 

FOTO: Mika Zdravković i glumci poslednje pripreme pred nastup

Šta još dodati ovim rečima, kada je sve rečeno. Možda samo to da izuzetno atraktivnu scenografiju i kostime za predstavu „Šarene jabuke“, rađenu po motivima „Jabuka“ Dragana Lakovića potpisuju ceo glumački ansambl mladih i njihova bezrezervna podrška, višečlani Projektni tim. Sve ih je okupila ljubav i entuzijazam koji je isijavo tokom svake minute njihove igre na sceni. 

Predstava „Šarene jabuke“,u okviru projekta „Ajmo svi na scenu“, nastala je, inače, zahvaljujući finansijskoj podršci  Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, koje je za tu svrhu izdvojilo 287 500 dinara. 

FOTO: Svi različiti, u uspehu svi jednaki- Negotin ovog oktobra

Predstava „Šarane jabuke“ i glumački ansambl koji ju je izneo na dve izvođačke scene, zaslužuju da ponesu  status događaja meseca oktobra, koji je da kažemo i to i ove godine imao zanimljivu i raznovrsnu „Dečiju nedelju“. 

Zahvaljujemo Udruženju  „Duga“, koje nam je ustupilo fotografije sa predstave.

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

01 # IVAN 30-10-2016 18:01
Izuzetno sveza vest.A jos se nesto desilo otisao vam je neko zbog koga su mnogi pratili ovaj portal.STETA.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com