Dve zbirke pesama, „Foler 2“ i „Jedna u nizu“, Krste Stankovića, u izdanju Narodna biblioteka "Dositej Novaković", promovisane su sinoć u prepunoj sali Negotinske gimnazije. Izabrane stihove iz pomenutih knjiga govorio je Vuk Kostić, popularni glumac, koji je publiku osvojio poslednjom TV rolom inspektora Aleksandra Jakovljevića u seriji „Ubice moga oca“, a negotinsku dodatno izjavom da često boravi u našem kraju i da u Krajini ima brojne prijatelje 

Promocija Folera 2 i zbirke pesama Jedna u nizu

Promociji dve zbirke pesama „Foler 2“ i „Jedna u nizu“ Krste Stankovića, koje kao izdavač potpisuje Narodna biblioteka „Dositej Novaković“, prisustvovala je brojna publika naklonjena poeziji i prijatelji autora. Oni su, uprkos niskoj temperaturi i zaleđenim trotoarima, svojim dolaskom pružili podršu organizatorima ove zanimljive večeri, a ono će ostati upamćeno i zbog prisustva Vuka Kostića, našeg sve popularnijeg glumca, koji je publiku osvojio poslednjom TV ulogom inspektora Aleksandra Jakovljevića, u seriji „Ubice moga oca“, a negotinsku i dodatno izjavom da često boravi u Negotinskoj Krajini i da ovde ima brojne prijatelje.  

Milorad Grbović, pozdrav u ime izdavača knjiga i organizatora promocije

Uz Milorada Grbovića, v.d. direktora Narodne biblioteke „Dositej Novaković“, čiji je izdavački fond upravo obogaćen sa ove dve knjige pesama, inače i organizatora promocije, publici se u ime kolektiva Negotinske gimnazije i kao jedan od recenzenata, obratio Slađan Mihajlović, profesor srpskog jezika.

Slađan Mihajlović jedan od recenzenata o stvaralštvu Krste Stankovića

„ Knjiga „Foler 2“ se oslanja na prethodnu napisanu i objavljenu pre desetak godina, a ovoga puta foler iz prve knjige je još bezobzirniji i surovo iskreniji. Njegove poente su tu da ne dozvole čitaocu da luta i traga za putevima koje pesme otvaraju. Na nama je samo da pokušamo da dokučimo da li je pred nama folirant ili pesnik, kako bi Drainac rekao, bandit ili pesnik. Stanković beži od moderne i hermetične poezije svojim rimama i porukama u pesmama. „Lovac sa velikm L“ peva o svom zavičaju, poput Radičevića kada peva o svojim Karlovcima. I Karlovce i Prahovo spaja Dunav, ta nemirna i nebesko plava reka i čuvar brojnih uspomena“. Slađan Mihajlović je reči iz recenzije ilustrovao stihovima iz zbirke „Foler 2“ pesmama, „Savest“, „Nasmeši se“ i drugim. 

Vuk Kostić, glumac, voli romantiku i prostor Krajine

Vuk Kostić, naš poznati glumac je izdvojio nekoliko pesama sa romantičnom crtom koju voli i preneo ih je s lakoćom koja, prosto, pleni. U izboru se našla i pesma „Hemija“ iz zbirke „Jedna u nizu“ što je promociji, nesumnjivo jednoj od najposećenijih u poslednje vreme u Negotinu, dalo poseban ton.

Pesme iz dve predstavljene zbirke, Krsta Stanković je pisao u periodu od 2006. do prošle godine. „Što se pesama tiče, znam da je svojstveno svakom čitaocu da u njima pronađe samog autora. Ali, nemojte to činiti, jer sam kroz tu poeziju, u stvari, na svoj način, izneo razne sudbine ljudi kojih sam se naslušao u poslednjih desetak godina i kroz taj vid pisanja izneo i neke zaključke. Mnogi će se prepoznati. Ne kažem da ponegde nema i mene, ali o tome prosudite sami“, rekao je Stanković i na kraju svog obraćanja publici preneo stihove pesama „Glupost“ iz „Folera 2“ i „Ženku“ iz knjige „Jedna u nizu“. 

Krsta Stanković, autor kniga koje su okupile brojnu publiku

Stanković je posebnu zahvalnost izrazio izdavaču Narodnoj biblioteci, Negotinskoj gimnaziji u kojoj je promocija priređena i, naravno, Vuku Kostiću, svom prijatelju. „Kao klinac i tinejdžer i ja sam se amaterski bavio glumom, očito ne tako uspešno, čim sam završio tu gde sam, a sada je Vuk u liku  inspektora Aleksandra Jakovljevića, postao moj  kolega, po svemu sudeći daleko energičniji, tako da se plašim da mi i ovaj posao ne preuzme. O rukovanju oružjem i lovu da ne pričam, jer je u tome daleko uspešniji od mnogih“, kazao je Krsta Stanković i izmamio osmehe i aplauze publike koja je očigledno uživala u priči, poeziji i muzici s obzirom da je govor stihova na harmonici pratio mladi Dušan Đorđević, učenik Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ u Negotinu.

Koktel za prijatelje

 Završimo prikaz promocije knjiga Krste Stankovića rečima dr Kristijana Nikolića, jednog od dvojice recenzenata. „Stanković je izgradio jedan svoj prepoznatljivi stil u kome uglavnom na ironičan i satiričan način navodi čitaoca na razmišljanje i pored toga što se već nakon prvog čitanja čini da je sve jednostavno i prosto iskazano. I jeste, i nije. Treba ipak pažljivije sagledati i analizirati ovu poeziju. 

Publika delila osmehe i aplauze

Zbog svega rečenog i onoga što nije pribeleženo, za sada, predlažemo vam da pročitate pesme Krste Stankovića, koji inače piše na srpskom, vlaškom i rumunskom jeziku. Objavio je, uz već pomenutog „Folera“, „Folera 2“ i zbirke „Jedna u nizu“, šaljive vlaške priče „Elvis alu Ćobanu“ i vlaške poslovice, izreke i fraze „Tako su govorili stari“.

 

Fotografije: Bronislav Radulović

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com