Smotra „Krajinski običaji“, koju u čast pobede srpske i ruske vojske nad turskom u boju na Štubiku i Malajnici 1807, organizuje Dom kulture „Stevan Mokranjac“, 18. i 19.juna okupiće nekoliko stotina učesnika iz opština Bor, Zaječar i Negotin.

 

Ovogodišnje, 45. „Krajinski običaji“, večeras u 20 sati, tradicionalno će biti otvoreni dečijim programom đaka osnovne škole „Hajduk Veljko“ iz Štubika. U programu učestvuju i predstavnici kulturno-umetničkih društava „Voja Čurić“ iz Kobišnice, „Živojin Petrović Dudić“ iz Jasenice, „Dimitrije Belivakić“ iz Bukovča i „Prerast“ iz Štubika.

U organizaciji Doma kulture „Stevan Mokranjac“, u saradnji sa selom Štubik i KUD „Prerast“, a pod pokroviteljstvom opštine Negotin, 45. „Krajinski običaji“ biće nastavljeni sutra u 11 časova defileom dečijih izvornih grupa, polaganjem venaca i cveća na spomen obeležje palim ratnicima i istorijskim ostvrtom na 210.godišnjicu bitke na Štubiku i Malajnici Nenada Vojinovića, direktora Istorijskog arhiva u Negotinu.

U 11 sati i 30 minuta u školskom gaju osim nastupa dečijih izvornih grupa iz opština Bor, Zaječar i Negotin, posetioci ove manifestacije uživaće i u tradicionalnim narodnom veštinama i nadmetanju u bacanju kamena sa ramena, skoku u dalj, potezanju čobanskog štapa, nadvlačenju konopca, brzom upredanju vune i pripremanju kačamaka.

Defile starijih izvornih grupa zakazan je u 17 sati, a pola sata kasnije na Velikoj sceni počinje program u kojem će nastupiti ovogodišnji učesnici „Krajinskih običaja“. Po tradiciji, na kraju programa, biće proglašeni pobednici u svim kategorijama, a biće izabrana i najlepša čobanica manifestacije.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com