Dom kulture „Stevan Mokranjac“ organizovao je i ove godine Likovnu koloniju, koja okuplja umetnike iz raznih krajeva Srbije, često i iz zemalja u okruženju. Ove godine u okviru već tradicionalne radionice „Eho muzike“ u Negotinu je stvaralo devetoro umetnika u periodu od 29. jula do 5. avgusta

Učesnici ovogodišnje Likovne kolonije „Eho muzike“

Negotinski Dom kulture „Stevan Mokranjac“, veran tradiciji koju neguje godinama, organizovao je Likovnu koloniju „Eho muzike“.  U periodu od 29. jula do 5. avgusta, u Negotinu je stvaralo devetoro umetnika, koliko ih je iz raznih krajeva bilo uključeno u ovu već čuvenu radionicu. Ovogodišnji saziv je radio u sledećem sastavu: Maja Erdeljanin, Vera Tanasić, Korina Gubik, Gabriela Sigeti, Maja Jovanović Majolinica, Suzana Sanković, Jan Agarsky, Miroslav Jovančić i Milan Radosaljević, kao predstavnik grada domaćina. Njihove izabrane radove publika će premijerno videti na septembarskom Festivalu „Mokranjčevi dani“, s obzirom da je taj način izlaganja postao deo same manifestacije i ideje o Likovnoj koloniji u Negotinu, koja prethodi renomiranom srpskom festivalu umetničke muzike. 

Naša godišnja okupljanja su vizuelni osećaj i odgovor na muziku kao noseću ideju i temu krajinske kolonije, koja kao i sve slične predstavlja svojevrsni iskorak umetnika iz studija u kojima najčešće stvaramo. Kolonija je i ove godine bila uspešna, a deo radova nastalih tokom osmodnevne radionice negotinska publika će imati priliku da vidi na istoimenoj izložbi „Eho muzike“ kao pratećem sadržaju predstojećih, septembarskih, Mokranjčevih dana“, rekao je za portal East Side, mr Milan Radosavljević u ime organizatora Doma kulture „Stevan Mokranjac“, koji je ove godine osim u tom i svojstvu domaćina, bio i jedan od učesnika Kolonije. 

Sagovornik portala ES nam je još ukazao na neke činjenice vezane za koloniju, koja je zaokružila 19 godina uspešnog trajanja. Osnovana je, inače, 1999. godine, kao Likovna kolonija Vratna. Tokom devetnaestogodišnjeg postojanja, radionica je postala značajan segment kulturnog identiteta Negotina. „Posle desetogodišnjeg rada, kolonija je iz Vratne iseljena u poznati vinogradarski, veoma inspirativan, ambijent Rogljeva, a tri poslednja saziva su organizovana u samom gradu.  Na desetogodišnjicu osnivanja promenjen je njen naziv i kolonija se organizuje pod nazivom „Eho muzike“, što je na neki način vizuelni odgovor Festivalu „Mokranjčevi dani“ na kome se izlažu likovna dela nastala u koloniji“.

Likovni stvaraoci i vizuelni odgovor Festivalu „Mokranjčevi dani“

Bogata kolekcija dela, koja je stvorena zahvaljujući radionici Doma kulture „Stevan Mokranjac“, danas broji preko četiri stotine radova umetnika iz Srbije i inostranstva, različitih generacija, od  studenata do umetnika poznih godina, ukazuje mr Milan Radosavljević, urednik likovnog programa negotinskog Doma kulture.


 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin.

Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com