U dvorištu Mokranjčeve rodne kuće pred bistom rodonačelnika srpske muzike i badem drvetom koga je u pesmi opevao, danas u 17 sati zaoriće se fanfare, biće podignuta festivalska zastava i počeće 52. “Mokranjčevi dani”.

Negotin u znaku "Mokranjčevih dana", foto: S.M.Jovanović

Čast da besedi na otvaranju negotinskih muzičkih svečanosti, koje traju do 29.septembra, pripala je istaknutom dirigentu Dejanu Saviću, upravniku Narodnog pozorištu u Beogradu, a čast da u  muzičkom delu otvore festival, u sali Doma kulture “Stevan Mokranjac“ u 19 časova, pripašće horovima, učesnicima tradicionalnog “Natpevavanja”: “Lola” iz Sarajeva sa dirigentom Josipom Katavićem, “Abrašević” iz Valjeva pod upravom Dragana Vasiljevića, Pevačko društvo “Prepodobni Rafailo Banatski” iz Zrenjanina kojim upravlja Senka Milisaveljević, Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pod upravom Katarine Božić i bugarski vokalni ansambl “Fortisimo” iz Burgasa kojim diriguje Milena Dobreva.

Na programu festivala je i izložba slika Momčila Mome Antonovića, njegova retrospektiva “Beograd na meteorima” i “Kuće nepoznatih vlasnika”, koja će biti otvorena u 18 časova u galeriji Doma kulture “Stevan Mokranjac”.

Već sutra će, po tradiciji, u Mokranju, selu iz kojeg vode poreklo Mokranjčevi preci, biti priređen program “Niti tradicije”, kao i koncert Hora novosadske saborne crkve “Sveti Georgije” pod upravom Bogdana Đakovića.

U Negotinu će učesnici “Natpevavanja” nastupiti u okviru programa “Klasika u 11”, dok će u 18 sati u drugoj galeriji Doma kulture biti otvorena izložba a “Eho muzike”. Na sceni Doma kulture će se u 20 sati predstaviti Bilja Krstić i Bistrik.


 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin.
Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.



 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com