Prethodnog četvrtka, tačnije 1. marta 2018. godine, u galeriji Mokranjčeve kuće, povodom 200 godina od izlaska iz štampe prvog „Srpskog rječnika“ Vuka Stefanovića Karadžića, otvorena je izložba „Uticaji – Vuk i savremenici“, autora MA Miroslava Terzića, istoričara Muzeja jezika i pisma u Tršiću.

 

Izložba „Uticaji – Vuk i savremenici“ zamišljena je kao rad koji bi dodatno rasvetlio i predstavio Vuka Karadžića i njegovu mukotrpnu borbu za srpski jezik i pravopis. Cilj izložbe je da prikaže najznačajnije (prijatelje i neprijatelje) ličnosti koje su uticale na Vukov rad, kao i odjek koji je u „kulturnoj“ Evropi izazvala pojava naših narodnih pesama i umotvorina uopšte, sa posebnim osvrtom na Vukovu saradnju sa najznačajnijim umetnicima i naučnicima ondašnje Evrope. Izložba ujedno prati Vukov životni put i govori o njegovim odnosima sa ondašnjom srpskom duhovnom i svetovnom „elitom“.

Izložba je dopunjena izdanjima iz stručne biblioteke Muzeja Krajine, vezanih za Vukov rad, koje je pripremila Slađana Milošević, viši knjižničar Muzeja Krajine i biće otvorena do kraja aprila. 

Muzej Krajine i East Side portal pozivaju sve učenike naših škola u njihov Muzej da pogledaju izložbu i bolje se upoznaju sa istorijom svog jezika.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com