Kao što smo već bili najavili, deseta sednica SO Negotin biće održana 26. decembra sa početkom od 10 časova. Pored tačaka koje su obeležile javnu raspravu, a reč je o Odluci o budžetu i Odluci o lokalnim i komunalnim taksama na teritoriji opštine Negotin, biće još 16 tačaka dnevnog reda. 

Tačka dnevnog reda desete sednice SO Negotin koja izaziva veliku pažnju, pored prethodne dve pomenute tiču se rešenja o računima za grejanje, tačnije o usklađivanju Odluke o utvrđivanju Cenovnika grejanja sa Zakonom o PDV-u. 

Podsećanja radi redakcija East Side je prethodnih nedelja ukazivala na problem oko tumačenja upravo tog Zakona koji je usko povezan sa PDV-om. Dakle, SO Negotin prihvatila je Odluku o utvrđivanju novog Cenovnika grejanja, uz prateće odluke i obrazloženja nadležnih iz JKP "Badnjevo" , koja se bazira na plaćanju fiksnog dela cene sa PDV-om koji zakonski nije propisan. Reč je o PDV-u koji je zakonski propisan na 10% Zakonom o porezu na dodatu vrednost (član 23, 13a) a tiče se dostave toplotne energije. Odluka koja se tiče grejanja krajnje je neshvatljiva, iz razloga što je fiksni deo cene grejanja koja se naplaćuje PDV-om od 8%, što se ne podudara sa propisanom članom 23 (13a) pomenutim Zakonom Republike Srbije, koji je validan od 1. januara 2014. godine. 

Da ovaj problem bude još veći potrudili su se "novi računi" u kojima je Zakon PDV-a ispoštovan te je osnovica za plaćanje fiksnog dela cene za grejanje iznosila 10% PDV-a, a ne podudara se sa Odlukom koja je prihvaćena od strane SO Negotin od 8% PDV-a za naplaćivanje pomenutog dela cene. Nejasno je šta će se dalje događati, ali činjenica je da su potrošači ove stavke u Negotinu više nego razočarani previsokim računima za grejanje i neshvatljivim tumačenjem PDV-a. 

Kompletni dnevni red desete sednice SO Negotin možete pogledati ovde.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

00 # Miloš 22-12-2014 17:03
Tresla se gora rodio se miš- to će biti definitivno
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com