Poslanici Skupštine Srbije juče su, između ostalog, raspravljali i o Predlogu zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave.

 

Na jučerašnjoj sednici obrazlažući Predlog zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave u parlamentu, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički istakla je da je cilj ovog Predloga zakona profesionalizacija i depolitizacija. Ona je dalje dodala da usvajanje jednog zakona nije dovoljno, ali se radi o neophodnom prvom koraku, kako bi se  postigla  veća delotvornost, funkcionalnost i efikasnost ovih uprava.

„Zakonom se postavljaju striktna pravila o uslovima koji moraju biti zadovoljeni da bi neko mogao da postane službenik, odnosno profesionalac u upravi", navela je Udovički i u želji da istakne političku težinu ovog prvog koraka podsetila da je da je on odlagan mnogo puta u prethodnim godinama, čak i onda kad je u sličnim oblicima takav zakon već bio pripremljen.

Predlogom zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave uvodi se niz novina među kojima je Kadrovski plan, koji usvaja skupština opštine ili grada sa ciljem da se obezbedi planiranje kadrova i da se zapošljavanje ograniči na raspoloživa sredstva u budžetu, detaljno uređenje konkursnih postupaka zapošljavanja i obaveze ocenjivanja službenika po propisima za državne službenike, kao i unapređenje disciplinskog postupaka, kojim će se znatno podići odgovornost službenika.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com