Umesto 9.aprila, kako je krajem prošle godine najavljivano iz izvora najbližih vlasti o čemu su pisali svi domaći i strani mediji, predsednički izbori u Srbiji bi mogli da budu održani 2. aprila 2017.  Izbore za lidera države raspisuje  predsednik Skupštine Srbije, tako da se očekuje da datum održavanja predsedničkih izbora bude saopšten sutra i da to učini Maja Gojković, koja se nalazi na čelu srpskog parlamenta

 

Dugo najavljivani predsednički izbori u Srbiji trebalo bi da budu i zvanično raspisani sutra, 2. marta, a najkasnije 3. marta, kada ističe i krajnji rok da se to učini, prema aktuelnim zakonima. Naime, predsednik Skupštine, izbore mora da raspiše 90 dana pre isteka mandata aktuelnog predsednika Republike, odnosno do 3. marta. Od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proteći manje od 30 i ni više od 60 dana, propisano je Zakonom o izboru predsednika Republike. 

Zbog svega navedenog očekuje se da već sutra, 2. marta, sa najvišeg mesta u srpskom parlamentu, stigne i konačan datum održavanja predsedničkih izbora u našoj Republici. Najverovatnije je da će građani na birališta izaći u prvoj nedelji narednog meseca, 2.aprila. Ukoliko se dogodi da ne bude većine glasova birača na taj dan, prema zakonu, drugi krug sledi 15 dana posle prvog. U slučaju predstojećih predsedničkih izbora, ukoliko se to dogodi,  građani Srbije će o lideru države, svojim glasovima, odlučivati 16. aprila, na dan Uskrsa.

Ovoj, po mnogima, temi broj jedan u Srbiji još možemo da dodamo: predlog kandidata za predsednika Srbije podnosi se Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 20 dana pre dana održavanja izbora. Predlog, potpisima koji su overeni kod suda, mora podržiti najmanje 10.000 birača. Republička izborna komisija utvrđuje listu kandidata za izbor predsednika Republike najkasnije 15 dana pre dana izbora i objavljuje je u "Službenom glasniku Republike Srbije", narednog dana od dana kada ju je utvrdila.

Redni broj kandidata na listi utvrđuje se žrebom, u prisustvu predstavnika predlagača kandidata.

Prema izbornom Zakonu za predsednika Republike Srbije biće izabran  kandidat koji dobije većinu glasova birača koji su glasali. Za razliku od parlamentarnih izbora, gde se broj birača koji su glasali utvrđuje na osnovu izvoda iz biračkog spiska, na predsedničkim izborima se broj glasalih birača utvrđuje na osnovu  broja glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji.

Ako nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, glasanje se ponavlјa u roku od 15 dana od dana prvog glasanja (drugi krug izbora).

Dan ponovlјenog glasanja utvrđuje Republička izborna komisija, s tim da glasanje mora da bude u danu u kojem se ne radi.

U drugom krugu izbora učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova, pri čemu će na glasačkom listiću prvi po redosledu biti kandidat koji je na prvom glasanju dobio najviše glasova.

Više od dva kandidata učestvuju u drugom krugu ako ih više deli prvo ili drugo mesto.

Rezultate izbora Republička izborna komisija objavlјuje u roku od 96 časova od zatvaranja biračkih mesta. Rezultati izbora objavlјuju se u "Službenom glasniku Republike Srbije". 

Na poslednjim predsedničkim izborima u Srbiji, održanim 20. maja 2012.  godine, Tomislav Nikolić  je odneo pobedu nad kandidatom Demokratske stranke, Borisom Tadićem.

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com