Članovi biračkog odbora i njihovi zamenici na predstojećim predsedničkim izborima moraće da nose identifikacione kartice na biračkim mestima. Kartice će im obezbediti Republička izborna komisija.

foto: Arhiva East Side

Na osnovu pravila o radu biračkih odbora za sprovođenje izbora za predsednika Srbije, nedavno usvojenim na sednici Republičke izborne komisije, pre otvaranja biračkog mesta predsednik biračkog odbora u zapisnik o radu moraće da unese imena prisutnih članova i zamenika članova biračkog odbora.

Kao i do sada sva biračka mesta će biti otvorena u 7, a zatvorena u 20 časova, s tim što će ove izbore pratiti i određene novine. 

Birački odbor će, po novim pravilima, odrediti osobu koja će pored predsednika biračkog odbora, odnosno njegovog zamenika, biti odgovorna za predaju izbornog materijala RIK-u. Toj predaji imaju pravo da prisustvuju svi članovi i zamenici članova biračkog odbora.

Osim obaveze nošenja identifikacionih kartica, novina je i kontrolni formular za logičko-računsko slaganje rezultata glasanja na biračkom mestu koji će se dostavljati biračkom odboru prilikom predaje izbornog materijala pre glasanja, ali i to da će birački odbor, sigurnosnu zatvornicu, skinutu sa vreće sa izbornog materijala, morati obavezno da predaju radnom telu prilikom predaje izbornog materijala posle glasanja.

Republička izborna komisija pravilima o radu biračkih odbora za sprovođenje izbora za predsednika Srbije odredila je i da se osobe sa invaliditetom potpisuju tako što će na određeno mesto u izvodu iz biračkog spisa otisnuti pečat sa podacima o identitetu.

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com