U susret godišnjici konstituisanja aktuelnog saziva lokalne Skupštine, održana je 13. redovna sednica, na kojoj je doneto sedam odluka, od kojih se dve odnose na raspisivanje konkursa za imenovanje direktora JP za građevinsko zemljište i JKP "Badnjevo".

Foto: negotin.rs

Posle prihvaćenih odluka o inicijativi za osnivanje Saveta skupština gradova i opština jugoistočne Srbije, o određivanju organa opštine za učešće u zaključivanju kolektivnih ugovora za javna preduzeća čiji je osnivač opština i o promeni osnivačkog akta JP "Bogovina" Bor, odbornici SO Negotin na 13. redovnom zasedanju, održanom u utorak, 5. maja,  bavili su se pripremama za raspisivanje konkursa putem kojih će se, u narednom periodu, rešiti pitanja dve direktorske funkcije. Za razliku od donošenja odluke o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora JP za građevinsko zemljište, posle skoro jednogodišnjeg v.d. stanja u tom preduzeću, na čijem se čelu nalazi Dragan Mijucić, koga je odbornička skupština u novom sazivu konstituisanom 7. maja, posle prošlogodišnjih lokalnih izbora, i imenovala na tu funkciju, postupak izbora čelnog čoveka Javnog komunalnog preduzeća "Badnjevo" se, posle nepunih godinu i po dana, vraća na početak. 

Naime, da je bilo propusta i grešaka, krajem 2013. godine, kada je, doduše , funkcionisala prethodna skupštinska većina sa socijalistima na čelu, prilikom donošenja odluke o izboru Goluba Rajića za direktora JKP "Badnjevo", ukazivala je malobrojna opozicija u negotinskom parlamentu. Međutim, na stalne zamerke koje su stizale iz redova LDP, malo ko da je obraćao pažnju i među odbornicima od 7. maja prošle godine nove Skupštine u kojoj suverenu većinu ima Srpska napredna stranka sa svojim koalicionim partnerima, ali i SPS koji je sa naprednjacima u koaliciji. Pitanje izostanka reakcije, za koju je, ispostavilo se, itekako, bilo objektivnih i povoda sa zakonskim pokrićem, je opravdano ali nije povod ovog pisanja. Zadržimo se na skupštinskim odlukama i obrazloženjima o kojima je bilo reči na poslednjoj sednici SO Negotin. 

Dakle, činjenica je da je problem konkursa i rešenje o izboru kandidata koje je prethodni skupštinski saziv aminovao, počeo da poprima drugačiju fizionomiju početkom ove godine, kada su sudski odgovori stigli na adresu jednog od trojice   kandidata, zainteresovanih za direktorsku poziciju u negotinskom komunalu. Nezadovoljan ishodom konkursa, već je poznato široj javnosti, Denis Pavličić je svoja prava potražio sudskim putem. Po pravosnažnim presudama Višeg negotinskog i Apelacionog suda u Nišu u korist kandidata koji se smatrao oštećenim, reagovala je Skupština opštine. Prvi put na sednici održanoj 31. marta ove godine. Tada je, imajući u vidu sudske odluke, posle 15 meseci po imenovanju, sa funkcije direktora JKP "Badnjevo", većinskom odlukom odbornika razrešen Golub Rajić, koji je na istoj sednici, skupštinskom odlukom imenovan za vršioca dužnosti direktora tog preduzeća. 

U međuvremenu, shodno skupštinskoj odluci, promenjen je sastav Komisije za imenovanje direktora javnih preduzeća čiji je osnivač opština Negotin, sa zadatkom da nastavi postupak izbora direktora JP za komunalne delatnosti "Badnjevo", a na spisku kandidata koji ispunjavaju uslove po raspisanom javnom konkursu od 11. septembra 2013. godine našli su se: Golub Rajić, Denis Pavličić i Slobodan Videnović.

Da nije bilo pravno moguće nastaviti ovaj postupak pokazalo se na poslednjoj majskoj sednici SO Negotin, kroz predlog za donošenje odluke o stavljanju van snage odluke o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora negotinskog komunala i predlog o sprovođenju novog javnog konkursa, što je dovelo i do manje više očekivanih reakcija u Skupštini i pitanja zašto je, defakto, konkurs poništen. 

"S obzirom da je  sudskim rešenjima poništen nezakoniti Zaključak Komisije za izbor direktora javnih preduzeća čiji je osnivač opština Negotin od 22. oktobra 2013. godine i Rešenje o imenovanju direktora JP za komunalne delatnosti "Badnjevo" s kraja novembra iste godine,  opština Negotin je  istom presudom obavezana da sprovede novi postupak imenovanja direktora negotinskog komunala", objasnila je Nadežda Todorović, sekretar SO, navodeći i druge argumente o kojima se izjasnio višečlani pravni tim, a na osnovu zaključaka novoformirane nadležne Komisije. 

"U prethodnom postupku sprovođenja javnog konkursa, Komisija je Zaključkom odbacila kandidaturu navedenog kandidata Denisa Pavličića, sa razloga da isti nije priložio dokaz da poseduje organizatorske sposobnosti i najmanje 3 godine radnog staža na poslovima rukovođenja, a sada po nalogu suda treba ponoviti postupak izbora direktora uzimajući u obzir da je kandidatura pomenutog kandidata validna, tj. da poseduje organizatorske sposobnosti i najmanje 3 godine radnog staža na poslovima rukovođenja. I to za Komisiju nije sporno", navodi Todorović. "Međutim, Komisiji je bila sporna činjenica da je Viši sud u Negotinu u obrazloženju svoje presude decidno naznačio da je Komisija u prethodnom sazivu, sprovodila postupak javnog konkursa primenom Pravilnika o utvrđivanju merila za imenovanje direktora javnih preduzeća objavljenog u "Službenom listu opštine Negotin", broj 27 od 17. 10. 2013. godine, a da je oglas o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora objavljen 20.9. 2013. godine iz čega proizilazi da je sporni postupak izbora i imenovanja sproveden po pravilima koja se nisu mogla primeniti u konkretnom slučaju, jer ni jednim propisom nije predviđena njihova retroaktivna primena, već je postupak izbora morao biti sproveden po pravilima koja su važila u trenutku pokretanja postupka javnog konkursa i nisu mogla biti menjana u toku sprovođenja postupka"

Očigledno, zbog toga je odlučeno da se konkurs poništi i da Skupština donese odluku o raspisivanju novog, na koji će moći da se jave zainteresovani kandidati. "Ceo naš pravni tim smatra da je u ovom slučaju bilo najbolje da se raspiše novi konkurs kako se ne bi dogodili propusti, a moram da priznam da je konkurs na koji smo stavili tačku donošenjem odluke o raspisivanju novog pratilo mnogo nedoslednosti i smatram da je o tome mnogo ranije trebalo da se razgovara u Skupštini, još u vreme prethodnog saziva, a zašto nije, ne znam", rekla je Nadežda Todorović, sekretar SO Negotin u obrazloženju potrebe raspisivanja novog konkursa.

Odbornici SO Negotin, su nakon datih objašnjenja, većinom glasova, doneli odluku o sprovođenju javnog konkursa kojim će se posle gotovo godinu i po dana konačno rešiti pitanje direktorskog mesta u negotinskom komunalu. 

Da podsetimo, na martovskoj sednici Skupštine, posle 15 meseci po imenovanju, sa funkcije direktora JKP Badnjevo, odlukom odbornika razrešen je Golub Rajić, koji se od 31. marta, takođe na osnovu skupštinske odluke, nalazi na funkciji vršioca dužnosti direktora. Tako će biti do isteka konkursa i izbora direktora tog negotinskog preduzeća.   

Trinaestom sednicom Skupštine opštine Negotin, održanom 5. maja, reklo bi se da je zaokružena godišnjica rada odborničke Skupštine u aktuelnom sazivu. Ona je konstituisana, da podsetimo, 7. maja, posle martovskih lokalnih izbora na kojima je najveći broj mandata, zahvaljujući izbornoj volji građana dobila Srpska napredna stranka, tačnije Koalicija Aleksandar Vučić -  SNS-SDPS-NS-SPO-PS iz čijih je redova, samo nedelju dana kasnije, 15. maja,  za predsednika Opštine Negotin izabran Jovan Milovanović,  a za predsednika SO Negotin, Ljubisav Božilović, obojica članovi SNS. Tada je izabrano devetočlano Opštinsko veće i drugi funkcioneri, čime je Opština Negotin dobila zakonodavnu i novu izvršnu vlast. U skupštinskoj koaliciji sa SNS-SDPS-NS-SPO-PS, od tada je Odbornička grupa SPS-JS. U vreme konstituisanja novog skupštinskog saziva sa 45 mandata u opoziciji su bili LDP sa 6 odbornika, koliko ih ima i sada, koalicije  DS-PUPS, sa 3 i Vlaška stranka sa 2. Odnos snaga u lokalnom parlamentu se stalno menjao u korist Srpske napredne stranke, a tome u prilog govori i podatak da je na poslednjoj majskoj sednici svoje poverenje SNS poklonio i dr Vlajko Đorđević, nekadašnji predsednik Opštine Negotin, biran na tu funkciju iz redova Demokratske stranke.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

02 # Pera 06-05-2015 11:46
Obrni, okreni - Golub
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com