Prema sezonskoj prognozi, prosečno suvo i veoma toplo vreme zadržaće se sve do kraja oktobra. U Negotinu danas maksimalna temperatura biće 38 stepeni, a već sutra nas očekuje još topliji dan.

Devetnaesti dan jula prolazi u Negotinu i okolini u znaku stalnog porasta temperature, koja bi prema prognozi meteorologa u najtoplijem delu dana trebalo da se zadrži na maksimalnih 38 stepeni. Nedelju, dan odmora, koji nije doneo ni dašak vetra, iako je najavljen umereni severac, mnogi Negotinci provode na svojim vikendicama i obližnjoj dunavskoj plaži na "Kusjaku", ali i na gradskom bazenu. Seoba prema vodama i prirodi koja, koliko-toliko, može da ublaži posledice intenzivnog zračenja Sunca je osetna, a u gradu koji je vrelina skoro paralisala, u dobro rashlađenim stanovima i kućama, skrivaju se samo oni kojima je ipak najkomotnije da se baškare u poznatom ambijentu svojih domova. 

Međutim, ako je verovati dugoročnoj prognozi, Negotinci će i sutra morati da se prilagode još vrelijem danu, budući da će u maksimumu temperatura dostići 39. podeljak Celzijusove skale. Predstojeća noć i jutro, 20. jula, neće doneti bitnije osveženje jer temperature neće padati ispod 20 stepeni, a tako će biti i narednih dana sve do petka, 24. jula, kada će vrednosti opasti za stepen dva i zadržaće se na 36. podeljku Celzijusove skale.

Dakle, pred nama su pakleni dani, kao u grotlu i zbog toga je veoma važno da se pridržavamo saveta koji mogu da nam pomognu kako bismo se subjektivno osećali mnogo bolje u danima crvenog meteo-alarma kojim je obojena čitava Srbija. 

Najznačajniji su svakako izbegavanje boravka na Suncu u najtoplijem delu dana od 10 do 17 časova, ishrana prilagođena visokim temperaturama, sa mnogo povrća i voća, bez teške hrane, unos tečnosti, vode i čajeva, najbolje, izbegavanje alkoholnih napitaka i kafe, zbog kofeina. Ovih dana valja nositi lakšu odeću, uz obavezan šešir i kačket na glavi, a preporučljiva je zaštita lica i tela kremama sa nekim od većih faktora , kojima su negotinske apoteke dobro snabdevene. Provetravanje prostorija u kojima boravimo se podrazumeva, mada je to sve teže izvodljivo jer u ovakvim vremenskim uslovima "promaja", koju stručnjaci zvanično ne priznaju, je ipak samo pusta želja čak i onih koji je  se plaše u normalnim i uobičajenim vremenskim prilikama.

Negotinska Krajina poznata po temperaturnim ekstremima

Iako je Negotinska Krajina poznata po temperaturnim ekstremima, ovih julskih dana se manje više uklapa u republički prosek, budući da ima gradova u kojima se već danas stanovnici suočavaju sa 39 i 40 stepeni. U Negotinu je apsolutni rekord u 21. veku zabeležen 24. jula 2007. godine, kada je na Glavnoj meteorološkoj stanici izmereno 42,6 stepeni

Stariji Negotinci pamte da je u godinama prošloga veka u srcu Negotinske Krajine bilo, takođe veoma toplo, a podaci o najvišim vrednostima tokom letnjih i zimskih meseci pripadaju delatnosti Glavne meteorološke stanice u Negotinu, koja na našem području postoji i radi od 1890. godine.

Srbija zahvaćena paklenim vrućinama 

Republički hidrometeorološki zavod Srbije upozorio je da će i tokom iduće sedmice u Srbiji biti veoma toplo sa temperaturom vazduha znatno iznad prosečnih vrednosti. Zbog toga će umesto narandžastog meteo-alarma biti aktivan crveni.

"Nije bilo padavina u toku ovog meseca, a nema naznaka ni da će ih do kraja jula biti", izjavio je medijima Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Iako, prema zvaničnim prognozama, temperatura neće prelaziti 40 stepeni, upaljena crvena lampica meteo-alarma nagoveštava vrlo opasne vremenske prilike, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Vreli dani su u niski start naterali čak i nadležne koji su usvojili odluke u vezi sa preduzimanjem preventivnih mera zaštite od visokih temperatura i suše u letnjem periodu.

Prognostičari kažu da nema sumnje da će ovo leto biti izrazito, a možda i ekstremno sušno. Veruju im i seljaci koji već odavno prozivaju vreme i ukazuju na žednu zemlju što će se u krajnjem slučaju odraziti i na ovogodišnje prinose svih ili većine poljoprivrednih kultura.

Da definitivno postoji opasnost da nam u Krajini  propadne deo roda, ukazali su nedavno, u razgovoru za portal ES i savetodavci Poljoprivredne savetodavne i stručne službe za Borski okrug u Negotinu. Još tada je ispoljena bojazan da će nam svaki vreo dan smanjiti prinos kukuruza i drugih ratarskih kultura.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com