Iako optimalni rok za jesenju setvu pšenice već ističe, zbog viška vodenog taloga u zemlji, ona je obavljena tek na trećini planiranih površina. U Borskom okrugu ova ratarska kultura trebalo je već da bude posejana na 18 000 hektara, od toga najviše u opštini Negotin,  na 7 000 hektara. 

Iako je počela na vreme, pa čak i ranije, jesenja setva pšenice na imanjima poljoprivrednih proizvođača u opštinama  Borskog okruga neće biti završena u optimalnom roku, koji ističe ovih dana ( od 5.do 25. oktobra), zbog kiša koje su je zaustavile skoro na samom njenom početku. Prema proceni stručnjaka na oko 18 000 hektara, posejana je tek trećina planiranih površina. Prema setvenom planu Poljoprivredne savetodavne i stručne službe za Borski okrug, najveće površine pod pšenicom imaće opština Negotin, 7 000 hektara, sledi opština Kladovo sa 5 100 ha, zatim opština Bor – 3 400 ha i, konačno, opština Majdanpek - 2 400 hektara. 

Ratarima koji zbog otežanog pristupa njivama čekaju da se zemlja posle višednevnih kiša prosuši pa će morati da seju i u novembru,  preporučuju se pouzdane sorte pšenice kako bi bio osiguran prinos i kvalitet zrna. Za podneblje istoka Srbije idealne su sorte Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada: Pobeda, Renesansa, NS 40S, Rapsodija  i nova sorta NS Ilina, koje su krajinskim ratarima dostupne i na dobro snabdevenom lokalnom tržištu. 

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com