Vladimir Urošević, šef Odseka za suzbijanje elektronskog kriminala, Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, Sergej Uljanov, načelnik Odeljenja za saradnju sa INTERPOL-om, Uprave za međunarodnu operativnu policijsku saradnju MUP RS i Zvonimir Ivanović, profesor Kriminalističko-policijske akademije u Beogradu, u subotu gostuju u Kladovu gde će na tribini u večernjim satima govoriti o borbi protiv visokotehnološkog kriminala

 

Biblioteka “Centar za kulturu Kladovo” u saradnji sa Internacionalnom policijskom asocijacijom Srbije – Regije Bor, Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije, Policijskom stanicom Kladovo i Kriminalističko-policijskom akademijom, organizuje tribinu sa temom “Borba protiv visokotehnološkog kriminala”,  koja će biti održana u subotu 16. aprila, sa početkom u 19 sati u galerijskom prostoru kladovske Biblioteke.


Predavači na tribini biće eminentni stručnjaci, dr Vladimir Urošević, šef Odseka za suzbijanje elektronskog kriminala, Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, SBPOK-a, UKP-a, MUP RS, mr Sergej Uljanov, načelnik Odeljenja za saradnju sa INTERPOL-om, Uprave za međunarodnu operativnu policijsku saradnju MUP RS i dr Zvonimir Ivanović, docent Kriminalističko-policijske akademije u Beogradu.


Visokotehnološki kriminal?!


Visokotehnološki kriminal predstavlja vršenje krivičnih dela kod kojih se kao objekat ili sredstvo izvršenja krivičnih dela javljaju računari, računarski sistemi, računarske mreže, računarski podaci, kao i njihovi proizvodi u materijalnom ili elektronskom obliku.
Pod proizvodima u elektronskom obliku posebno se podrazumevaju računarski programi i autorska dela koja se mogu upotrebiti u elektronskom obliku.


Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala primenjuje se radi otkrivanja, krivičnog gonjenja i suđenja za:


1)    krivična dela protiv bezbednosti računarskih podataka određena Krivičnim zakonikom;


2)    krivična dela protiv intelektualne svojine, imovine, privrede i pravnog saobraćaja, kod kojih se kao objekat ili sredstvo izvršenja krivičnih dela javljaju računari, računarski sistemi, računarske mreže i računarski podaci, kao i njihovi proizvodi u materijalnom ili elektronskom obliku, ako broj primeraka autorskih dela prelazi 2000 ili nastala materijalna šteta prelazi iznos od 1.000.000 dinara;


3) krivična dela protiv sloboda i prava čoveka i građanina, polne slobode, javnog reda i mira i ustavnog uređenja i bezbednosti Republike Srbije, koja se zbog načina izvršenja ili upotrebljenih sredstava mogu smatrati krivičnim delima visokotehnološkog kriminala, u skladu sa članom 2. stav 1. ovog zakona.


Za postupanje u predmetima krivičnih dela na osnovu Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala nadležno je Više javno tužilaštvo u Beogradu za teritoriju Republike Srbije.


S obzirom na značaj ove teme i vreme održavanja tribine u subotu , neradnog dana uveče, preporuka portala ES je da se poseti susedno Kladovo, udaljeno od Negotina samo 60 kilometara.  Tribina počinje u 19 sati u galerijskom prostoru kladovske Biblioteke!

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com