Na javnim licitacijama koje je JKP „Badnjevo“ organizovalo 22. i 25. marta, poljoprivredni proizvođači, pravna i fizička lica, zakupili su tri tezge manje u odnosu na mart prošle godine -212, ali je zato u Mlečnoj hali izdato samo 13 ili upola manje vitrina u odnosu na prethodnu sezonu. Međutim, sve preostale tezge i vitrine biće ponuđene zakupcima u petak, 31. marta, shodno „Pijačnom redu Zelene pijace“

foto: Dragan Trikić Bale

Javno komunalno preduzeće „Badnjevo“ je 22. i 25. marta organizovalo javne licitacije za godišnji zakup tezgi na Zelenoj pijaci,  po cenama koje nisu izmenjene u odnosu na prošlogodišnje. Na zelenoj, cvetnoj i zanatskoj pijaci zakupljeno je 212, ili samo tri  tezge manje u odnosu na martovsku prošlogodišnju licitaciju. Međutim, bilans zakupa vitrina u Mlečnoj hali je ispod očekivanog, kaže za portal East Side, Zlatko Cekić šef Službe pijačne usluge JKP “Badnjevo” Negotin, uz objašnjenje ovakvog ishoda. “Prošle godine u martu na licitaciji je izdato 26 vitrina u Mlečnoj hali, a ove sezone samo 13. Dakle, upola manje!  Zakupci su sada morali da poseduju rešenje Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine- Uprave za veterinu, o ispunjenosti propisanih veterinarsko-sanitarnih uslova, odnosno opštih i posebnih uslova za higijenu hrane životinjskog porekla”.

foto: Dragan Trikić Bale

Posle sprovedena dva kruga izdavanja tezgi, a s obzirom na to da ima još raspoloživih mesta, Javno komunalno preduzeće “Badnjevo” u Negotinu, ponudiće i preostale  u zakup, shodno “Pijačnom redu Zelene pijace” kojim je predviđeno da se to čini svakog poslednjeg petka u mesecu. U članu 27 se navodi, citiramo: Poslednjeg petka u tekućem mesecu, neposrednom pogodbom daju se za naredni period na korišćenje sva slobodna prodajna mesta koja nisu data u postupku licitacije. 

Sagovornik portal ES, Zlatko Cekić nam je ukazao na još neke okolnosti vezane za ovogodišnji zakup tezgi na Zelenoj pijaci. “ S obzirom na činjenicu da su sve tezge u ovoj godini (212) izdate po početnoj ceni, dakle nije bilo licitacije kao 2016, ali i s obzirom na duplo manji broj izdatih vitrina u Mlečnoj hali (13), prihod od njihovog zakupa u odnosu na prošlogodišnji je umanjen za oko 450 000 dinara.”

foto: Dragan Trikić Bale

Cene zakupa tezgi na Zelenoj pijaci

Cene zakupa tezgi na Zelenoj pijaci (zelenoj, cvetnoj, mlečnoj i zanatskoj), za sezonu 2017/2018. ostale su nepromenjene, pa su tako zakupci zainteresovani za prodaju poljoprivrednih i zanatskih proizvoda i cveća morali da izdvoje 12 000 dinara sa uračunatim porezom na dodatu vrednost.

Jednogodišnji zakup tezge sa korpom za prodaju lubenica i kupusa je nešto skuplji i košta 15 000 dinara, koliko i jednogodišnji zakup prostora za prodaju sadnica iz kaveza. Zakup vitrine na Mlečnoj pijaci, na kojoj su u prometu sve vrste mlečnih proizvoda, jaja, kore i proizvodi od testa (testenina), zaklana živina i mesarski proizvodi, roba koja potiče iz registrovanih objekata pod stalnom veterinarskom kontrolom je najskuplji i iznosi 18 000 dinara, sa PDV-om.

Jedino povećanje cene se odnosi na pijačnu naknadu koja od prvog februara iznosi 147 dinara. Pijačarina je usklađena sa rastom cena na malo u Srbiji (5%). Pijačna naknada ili taksa se plaća dnevno, a obavezni su da je plate svi izlagači proizvoda na negotinskoj Zelenoj pijaci.

foto: Dragan Trikić Bale

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com