Dan nauke u Srbiji, ustanovljen 2011. u znak sećanja na naučnika Nikolu Teslu, rođenog na današnji dan 1856. godine, obeležen je i u Negotinu.

foto: S.M.Jovanović


HE “Đerdap dva” pod pokroviteljstvom Opštine Negotin za najbolje učenike ovdašnjih osnovnih i srednjih škola organizovala je obilazak spomen sobe astrofizičara Đorđa Stanojevića, pionira elektrifikacije u Srbiji, kao i druge đerdapske elektrane.

Đorđe Stanojević, zaslužan za uvođenje prvog električnog osvetljenja, ali i za izgradnju prvih hidroelektrana u Srbiji, bio je prijatelj i veliki poštovalac dela Nikole Tesle, koji je u Beogradu 1894. godine objavio i knjigu “Nikola Tesla i njegova otkrića”. Slavni Negotinac, tada profesor Velike škole i rektor Beogradskog univerziteta pozvao je Teslu u Beograd, a najveći srpski naučnik se rado odaznao i prestonicu posetio pre tačno 125 godina.

Nikola Tesla stigao je u Beograd u sredu 20. maja (po starom kalendaru), odnosno 1. juna 1892. godine, a u hotelsku knjigu hotela “Impresijal” skromno se upisao: Nikola Tesla, elektrotehničar iz Pešte. Uz prijeme, bankete, predavanje i obilazak srpskih znamenitosti protekao je taj prvi i jedni boravak Nikole Tesle u prestonici.

foto: S.M.Jovanović

Najbolji učenici osnovnih i srednjih škola opštine Negotin, učenici generacije i dobitnici jedne od prve tri nagrade na takmičenjima u spomen sobi Đorđa Stanojevića u zgradi negotinske Elektrodistribucije mogli su da saznaju sve o životu i delu ovog naučnika, ali i da se kroz njegov odnos i duboko poštovanje prema Nikoli Tesli edukuju i o njegovom delu.

Za najbolje učenike opštine Negotin organizovan je i obilazak druge đerdapske elektrane gde su, osim o radu druge đerdapske fabrike struje, mogli i da saznaju kako radi visokofrekventni Teslin transformator.

Uvek moramo da podstičemo učenike koji pokazuju dobre rezultate i jedna ovakva manifestacija koju organizuje Hidroelektrana “Đerdap dva”, zajedno sa Elektrodistribucijom Negotin i u saradnji sa opštinom Negotin je zaista dobrodošla jer deci na taj način pokazujemo da znanje, učenje i rad mogu da dostignu velike domete”, kaže za ES portal Dragan Berdić, član Opštinskog veća zadužen za obrazovanje.


 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin.

Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com