Samo u izvršnoj vlasti je 410.979 onih koji svoje plate primaju iz budžeta Republike.

Ilustracija: East Side

Uzimajući u obzir koliko njih prima plate iz republičkog budžeta, Srbija bi trebalo da zauzme sam vrh u funkcionisanju. Međutim, ne možemo se podičiti kvalitetom jer su plate visoke a rad nije na zavidnom nivou. 

Kako je nedavno zvanično saopštila resorna ministarka Srbije, Kori Udovički, iz budžeta Srbije se plaća 493.426 radnih mesta, uključujući i zaposlene na određeno vreme i po ugovoru o delu. Zanimljiv podatak je da je većina njih u izvršnoj vlasti, ukupno njih 410.979, ne računajući zaposlene u javnim preduzećima. 

U sudskoj i zakonodavnoj vlasti plaća se 4.360 radnih mesta,  u lokalnim samoupravama 77.368 dok se u nezavisnim regulatornim telima izdvaja za plate na 719 radnih mesta. 

Sve ovo govori o velikom broju zaposlenih u javnom sektoru a kada se pritom doda i velika stopa nezaposlenosti, jasno se stavlja do znanja u koliko velikom problemu se nalazi Srbija. Dakle, otpuštanja i prevremeni odlasci u penziju su neminovnost ali pitanje je koliko se to do sada zaista poštovalo i koliko će sa i u buduće poštovati? Činjenica i da same lokalne samouprave imaju prekobrojne i da se na očigled javnosti nije pristupilo smanjivanju bespotrebnog kadra dodatno baca na troškove državu.

Ilustracija: East Side

Postoji problem i u pojedinim strukturama u kojima je nema dovoljnog broja stručnog kadra, tu pre svega spada zdravstvo, ali čini se da se tome ne pridodaje toliki značaj. Prema zvaničnim podacima u zdravstvu je 128.429 radnih mesta, u policiji 47.538, pravosuđu 17.181, a u odbrani 33.076.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com