Zbog velikog interesovanja građana da se oslobode plaćanja poreza na imovinu za objekte koji su ruinirani ili nemaju elementarne uslove za boravak u njima, odnosno, koji nemaju priključak za vodu ili struju, objekte koji su bili poplavljeni prošle godine i koji su oštećeni usled rada klizišta, ekipa ES portala potražila je odgovore u Lokalnoj poreskoj administraciji u Negotinu

 

 

U proteklih nekoliko nedelja, pa i ovih dana,  mnogi građani opštine Negotin  javljaju se zaposlenima u Lokalnoj poreskoj administraciji,  tražeći mogućnost da se na neki  način oslobode plaćanja poreza  na imovinu za objekte koji su ruinirani, objekte koji nemaju sve uslove za život i boravak u njima, odnosno koji nemaju priključak za vodu ili struju, za objekte koji su bili poplavljeni tokom 2014. godine i za objekte izgrađene na klizištu,  koji su oštećeni usled njihovog aktivnog rada. 

Tragom ovih pitanja, ne malog broja poreskih obveznika, obratili smo se Maji Radulović, rukovodiocu Odseka lokalne poreske administracije u Negotinu, kako bi dostupne odgovore preneli čitaocima ES portala. 

"Tačno je da imamo velike gužve jer mnogi građani traže odgovore na pitanja koja ste naveli. Naglašavam da se radi o globalom problemu koji imaju i sve druge opštine, tako da smo potražili  mišljenje nadležnih, tačnije Ministarstva finansija, koje nam je dostavilo  zvanična saopštenja. Koristim priliku da ih na vašem portalu prenesem u celosti, u nadi da ćemo tako razrešiti nedoumice naših sugrađana koji nam se javljaju sa problemima. 

 

Mišljenje Ministarstva finansija broj 401-00-01096/2015-04,  od 3.aprila 2015.godine.

 

Ne postoji mogućnost da se obveznici poreza na imovinu, čije su nepokretnosti bile poplavljene 2014. godine, a kojima nije isplaćena naknada za štetu od poplava, oslobode plaćanja poreza na imovinu. 

 

Mišljenje Ministarstva finansija broj 011-00-00374/2015-04 od 14.aprila 2015.

 

Porez na imovin plaća se i na objekte izgrađene na klizištu koji su zbog dejstva klizišta oštećeni. 

 

Mišljenje Ministarstva finansija broj  413-00-00045/2015-04 od 14.aprila 2015.

 

Porez na imovinu plaća se i na ruinirane objekte koje obveznik iz tog razloga ne koristi."

Maja Radulović, rukovodilac negotinske lokalne poreske administracije dala nam je još jedno važno objašnjenje, pozivajući se na mišljenje Ministarstva finansija broj  011-00-00202/2015-04 od 26. maja ove godine. 

"Htela bih da skrenem pažnju javnosti na činjenicu da Jedinica lokalne samouprave nema zakonskog osnova da svojom odlukom uređuje oslobođenja od poreza na imovinu, što znači da ne može propisati oslobođenje ni za koju vrstu zemljišta", rekla je na kraju razgovora za ES portal, Maja Radulović, rukovodilac Odseka LPA u Negotinu. 

 

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com