Padavine usporavaju žeteoce koji su sa mehanizacijom počeli žetvu strnih žita, pšenice i ječma, pre samo nedelju dana. Otkupna cena ovogodišnjeg roda još uvek - nepoznanica.

Foto: Alex Ivanji

U negotinskoj i opštinama Borskog okruga žetva strnih žita, ječma i pšenice, na oko 17 hiljada hektara, počela je pre nedelju dana i ukoliko se vremenske prilike stabilizuju, tačnije, ukoliko Timočku Krajinu, zaobiđu kiše, ovaj važan sezonski posao bi mogao da bude završen do sredine jula. Za razliku od prošle godine kada je u negotinskoj opštini, na primer, uprkos poplavama, rod bio rekordan, ove godine, kažu stručnjaci, najverovatnije je da će se prinosi svih kultura zadržati na nivou višegodišnjeg proseka. Očekivani prinosi ječma su između tri do četiri tone, a pšenice, u zavisnosti od kvaliteta zemljišta i primene agrotehnike, od 3 do 6 tona. 

Prve količine zlatnog zrna ovogodišnjeg roda proizvođači već dovoze na otkupna mesta, na kojima još uvek nema karakterističnih redova za predaju. Otkupna cena je još uvek nepoznanica, a ratari s neskrivenom zebnjom očekuju reakciju države, koja bi po njima trebalo da ponudi iznose sa kojima bi bar pokrili troškove proizvodnje jer kažu da ulaganja nisu mala. 

Na otkupnom mestu Zemljoradničke zadruge "Uljarica" u Negotinu, koje  prednjači po raspoloživim kapacitetima za skladištenje, do sada je od ratara preuzeto oko 250 vagona pšenice. 

Nažalost, pljuskovi su i juče zaustavili žetvene radove, ali je realno očekivati da će oni ipak biti nastavljeni sa stabilizacijom vremenskih prilika koju su najavili prognostičari.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com