Istekao je rok za plaćanje četvrte (poslednje) rate poreza na imovinu. Tačnije, do juče su svi obveznici plaćanja poreza morali da izmire sva svoja dugovanja. Kakvi mogu biti ishodi, tačnije kazne za one koji nisu ispunili obavezu da državi plate porez, još uvek nisu sasvim jasni?!

Ilustracija: Flickr

Spominju se cifre i od 50.000 dinara za plaćanje kazne, mada se to spominje kao moguće kazne za preduzetnike. Naime, došlo je do greške u letošnjim izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskim administracijama. Grešku su napravili predlagači zakona, tadašnji ministar finansija Lazar Krstić i njegov tim. Ideja je bila da se povećaju kazne, radi podsticanja svih poreskih obveznika da svoja dugovanja prema državi izmire na vreme, ali te drakonske kazne nisu bile predviđene za sve građane već za preduzetnike. 

Prema podacima koje iznose razni mediji, spominje se da su zakonom, nažalost, propisane ovakve kazne i za obične građane, bez obzira da li se radi o dugu od 200 dinara ili nekoj većoj cifri. Isto tako, neki izvori navode da bez obzira na ovaj utvrđen zakon konačnu reč o visini kazne daju prekršajni sudovi i to ceneći olakšavajuću okolnost. 

U ovoj konfuznoj i nejasnoj odluci ili jasnom i vrlo oštrom zakonu se (ne)može protumačiti cilj, a to je da se porez i dugovanje prema državi izmiri u što kraćem roku i u punom iznosu. Ipak, ostaje nejasno zašto su kazne ujednačene za preduzetnike i one koji to nisu??? Bilo kako bilo, preporuka je da već sada, svi koji nisu platili porez na imovinu i građevinsko zemljište, provere svoja dugovanja....možda još uvek nije kasno?!?

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com