Iz lokalne kase, za program podrške sprovođenju poljoprivredne i politike ruralnog razvoja opštine Negotin, ove godine je izdvojeno 15 miliona 830 hiljada dinara. Za subvencije konkurisalo 177 proizvođača, zainteresovanih za  investiranje u razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Nadležna opštinska komisija u Negotinu zaseda redovno i do sada je obrađeno 70 zahteva, prema kojima će poljoprivrednicima biti isplaćeno oko 4 miliona dinara, od ukupno predviđenih, za sada, 15 miliona 830 hiljada dinara. Dragan Radosavljević, savetodavac za stočarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi u Negotinu i predsednik nadležne opštinske Komisije kaže da, shodno Konkursu za dodelu podsticaja u 2015. godini, poljoprivredni proizvođači sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom u aktivnom statusu, sa prebivalištem i proizvodnjom u opštini Negotin, mogu da računaju na 400 hiljada dinara po jednom zahtevu. U okviru dozvoljenih sredstava procenat koji se vraća prve godine je različit s obzirom da su neke od investicija značajno povećane. 

Tako se sada pojedine investicije, odvojeno, kaže Radosavljević, subvencionišu sa 40%, a podsticaji se daju za prateću mehanizaciju za poljoprivrednu proizvodnju, podizanje voćnih zasada i vinograda, nabavku opreme za pčelarstvo, opreme za vinare i stočare i za proizvodnju i čuvanje mleka. Za namensko podizanje plastenika prozvođači mogu da računaju na 60% subvencije, ili 240 hiljada dinara, što predstavlja maksimalni povraćaj uloženih sredstava. Međutim, ovi podsticaji važe samo za plastenike veće od 200 kvadrata, jer je cilj da se subvencionišu i stimulišu, uglavnom, veće investicije. Zbog toga je i procenat za plasteničku proizvodnju povećan na 60 odsto. Posebi podsticaji odnose se, ove godine, na ulaganja u organsku proizvodnju, pa će tako svi oni koji se njome bave, imati nadoknadu troškova sertifikacije i do 90 odsto, a maksimalan iznos podsticaja koji se dodeljuje po proizvođaču  iznosiće 40 hiljada dinara. Na povećanje iznosa podsticaja mogu da računaju i stočari, a za kupovinu priplodnih junica, ovaca i koza povraćaj sredstava ide i do 60 odsto. Stočarima se preporučuje nabavka umatičenih grla jer uz opštinske subvencije oni mogu da računaju i na sredstva  Ministarstva poljoprivrede koje je povećalo iznose za kupovinu umatičenih grla, ovaca i koza, na 7 000 dinara. Sa lokalnim subvencijama koje omogućavaju kupovinu grla do 400 000 dinara, stočari će već iduće godine moći da povrate dobar deo uloženih sredstava. Kako ES portal saznaje i pčelari će za nabavku opreme moći da ostvare subvenciju od 40 odsto, dok je  povraćaj sredstava po osemenjenoj junici ili kravi 2 hiljade dinara, u ukupnom iznosu od 2 miliona dinara, koliko je predviđeno, samo za te namene. 

Inače, u lokalnoj kasi opštine Negotin je za podsticaje u poljoprivredi opredeljeno 15 miliona 830 hiljada dinara, ali postoje realni nagoveštaji da bi sredstva, usvajanjem rebalansa budžeta, mogla biti povećana do isteka kalendarske godine.

Za dodelu podsticaja mogu da se prijave isključivo poljoprivredni proizvođači sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom u aktivnom statusu sa prebivalištem i proizvodnjom u opštini Negotin. 

Komisija za realizaciju programa podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju opštine Negotin, do sada je obradila nekoliko desetina  zahteva (70) i svakodnevno radi na rešavanju predmeta. Za dodelu podsticaja prijavilo se u vremenu od 18. maja do 19. juna,  177 poljoprivrednih proizvođača sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom u aktivnom statusu sa prebivalištem i proizvodnjom u opštini Negotin. Isplata subvencija bi trebalo da počne, kako je ES portalu potvrđeno, do kraja meseca.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com