Nakon dugotrajne suše koja je vladala u Krajini, u vreme berbe grožđa i najznačajnije voćne kulture jabuke, došlo je do obilnih padavina, koje su je početkom prošlog meseca prekinule i opasno zapretile da upropaste ovogodišnji rod. Prestanak kiše omogućio je nastavak berbe, o čemu smo već govorili na portalu ES. Vraćamo se istoj temi, kroz koju nas ovoga puta vode savetodavci Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Negotinu.

Kako brati jabuku u ovim uslovima?

Prilikom berbe bitna je probirna berba, što znači berba iz više prolaza. Prve jabuke koje sazru su jabuke koje su došle možda i prerano u rod, i zbog toga se ne koriste za duže čuvanje. Ista je stvar i sa plodovima koji ostaju za poslednji prohod, kada se skuplja sve iz voćnjaka. Optimum za čuvanje čini svega nekih 80% od ukupnog roda, što predstavlja jabuku optimalnog kvaliteta za čuvanje.

Jabuku treba pažljivo brati. Što pažljivije budemo brali jabuku to ćemo je lakše sačuvati! Ambalaža – jabučar ili plastični sanduk, treba da se postave na određeno mesto ili da se organizuju putem specijalnih kolica i da se jabuka direktno stavlja u ambalažu, što bi trebalo bi da bude osnovni princip u ovom poslu. Preporuka je da se jabuke u ambalaži ređaju u tanjim slojevima. Jedino tako može se očekivati dobar kvalitet u berbi.

Pored toga, potrebno je proveriti da li berači na sebi ili na rukama imaju određene oštre predmete (garderoba, prstenje, sat, nepodrezani nokti i slično) koji mogu dovesti do oštećenja ploda.

Kako sačuvati jabuku?

S obzirom na nepostojanje hladnjača u našem kraju, naši poljoprivrednici su primorani da jabuku čuvaju u kućnim uslovima, u komorama - improvizovanim skladištima.

Zbog toga je slaganje plodova veoma bitno jer od toga zavisi dalja cirkulacija vazduha u komori. Potrebno je do vrata staviti jabuku koja je lošijeg kvaliteta u odnosu na prosek jabuka u komori, jer će nam ona najpre pokazati situaciju ostale robe i dati signal kada je pravo vreme za izuzimanje robe iz komore i njenu prodaju. U skladištima treba obezbediti dobro provetravanje, a jabuke skladištiti udaljene od zidova i odignute od poda, zbog kondenzacije.

Oprez zbog pojave mikotoksina!

Uslovi koji su vladali u ovogodišnjoj proizvodnji pogodovali su razvoju mikotoksina, kako u toku berbe tako i u toku transporta i skladištenja jabuka. Zbog toga je bezbedan transport bez preteranog truckanja bio veoma važan, jer je samo tako bilo moguće izbeći mehaničko oštećenje plodova.

Mikotoksini su, inače, sekundarni derivati gljiva i izazivaju velike štete na prinosu, a ako se konzumiraju jabuke zaražene ovim toksinima, može doći do pojave bolesti kod ljudi, često sa fatalnim posledicama.

Mikotoksini koji se mogu javiti na jabuci su:

  1. aflatoksin – na svežoj jabuci i soku od jabuke (aflatoksin B1 izaziva rak jetre);
  2. patulin - na svežoj jabuci i soku od jabuke.

Ovi toksini se lako prepoznaju. Izazivaju sivu ili zelenu trulež jabuke. Mogu se izbeći zaštitom jabuka od mehaničkih povreda ili jednostavnim odstranjivanjem trule jabuke kako se ostale ne bi zarazile.

Sve to treba imati na umu ukoliko želimo da tokom zime imamo zdrave i jedre plodove voća, jabuke, pre svega, koja je najrasprostranjenija i najomiljenija voćna vrsta na našim prostorima.

Za portal ES, voćarima je savete dala Zorica Petkanić, diplomirani inženjer tehnologije biljnih proizvoda Poljoprivredne savetodavne i stručne službe za Borski okrug u Negotinu.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com