Do septembra 2016. godine trajaće javni poziv Filijale NSZ u Boru za zapošljavanje pripravnika u privatnom sektoru u ruralnim sredinama. Angažovanje pripravnika na 6, 9 ili 12 meseci, u zavisnosti od stručne spreme kandidata, biće finansirano sredstvima IPA programa.

S obzirom da mladi po završenom školovanju sve teže dolaze do prvog zaposlenja i mogućnosti sticanja pripravničkog staža, vest o novom konkursu, koji pruža takvu šansu za 14 budućih pripravnika, zvuči prihvatljivo. Sredstva za zapošljavanje pripravnika isključivo u seoskim sredinama su obezbeđena iz IPA programa a na, uglavnom, mladim ljudima iz ruralnih sredina koji do sada nisu imali šansu da se zaposle i budu pripravnici je da se pozabave uslovima konkursa i podnošenjem zahteva Nacionalnoj službi za zapošljavanje. No, pođimo redom.

Nacionalna služba za zapošljavanjeFilijala u Boru, javni poziv za realizaciju programa pripravnika raspisala je 3. novembra, a on će ostati otvoren sve do 20. septembra 2016. godine. Programom je precizirano da se on odnosi na poslodavce u privatnom sektoru ruralnih sredina. Takođe i da su zainteresovani kandidati iz seoskih sredina. Novina je da za posao zainteresovani pripravnik ne sme da bude u srodstvu sa poslodavcem koji se prijavi za učešće u programu zapošljavanja pripravnika. Za područje koje pokriva borska Filijala NSZ, kvota odobrena iz IPA programa obuhvata 14 pripravnika, različitih stručnih kvalifikacija, i to: 5 sa visokom stručnom spremom (VSS), 4 sa višom stručnom spremom (VŠS) i 5 sa srednjom stručnom spremom (SSS).

U toku staža pripravnicima je, bez obzira na kategorije stručnosti, obezbeđena podjednaka nadoknada u iznosu 28.400 dinara. Međutim, razlike postoje i odnose se na vreme radnog angažovanja u okviru programa, pa će tako visokoškolci (VSS) u pripravničkom statusu moći da ostanu 12 meseci, lica sa višom stručnom spremom (VŠS) mogu da računaju na devet meseci pripravničkog staža, a za osobe sa diplomom neke srednje škole (SSS), učešće u programu je ograničeno na 6 meseci.

Po isteku staža, kako se definiše javnim pozivom, poslodavac neće biti u obavezi da primi pripravnike u stalni radni odnos što predstavlja jednu od novina u odnosu na dosadašnje javne pozive NSZ.

Javni poziv ostaće otvoren do utroška raspoloživih sredstava izdvojenih za ovu namenu, a najkasnije do 20. septembra 2016. godine.

Sve ove odredbe precizirane su Programom IPA 2012: Povećanje delotvornosti politike zapošljavanja prema ugroženim grupama, finansiranog sredstvima Evropske unije u okviru projekta „Pomoć teže zapošljivim grupama“. Ovaj Program u Srbiji realizuju Nacionalna služba za zapošljavanje i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na ES portalu je o ovom programu bilo reči i 30. novembra.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com