Danas, a ne 15. novembra, shodno zakonskoj odredbi da se  porez na imovinu plaća na tri meseca, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja, ističe rok za poslednju ovogodišnju uplatu za poreske obveznike koji to čine kvartalno. 

 

Iako su obveznici navikli da rate poreza na imovinu plaćaju na dan dospeća, 15. u mesecu i to u februaru, maju, avgustu i novembru, ovoga puta rok je današnji datum, 14. novembar, jer je zakonom predviđeno da se porez na imovinu plaća na tri meseca, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja.

Sa uplatom poslednje rate, godišnji plaćeni iznos biće jednak zaduženju obveznika po rešenju za 2016. godinu. Svako kašnjenje uplata za sobom povlači zateznu kamatu koja se obračunava po stopi od 14 odsto godišnje. Osim zatezne kamate, građanima koji kasne sa uplatom poreske rate preti i novčana kazna od 5.000 dinara, po jednoj neplaćenoj rati. Ovaj iznos je, pre poslednjih izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, bio čak 10 puta veći.

Prema nekim najavama građanima Srbije bi u 2017. godini nameti za imovinu mogli da budu uvećani, što će pre svega zavisiti od Zakona o porezima na imovinu, koji treba da bude usvojen do kraja 2016. godine. 

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

02 # velja komunista 15-11-2016 15:58
ko uspe da za..be drzavu taj je car
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com